spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTIPS Teofan va sfinţi o biserică din comuna Lunca

IPS Teofan va sfinţi o biserică din comuna Lunca

Satul Stăneşti din comuna Lunca se pregăteşte de o mare sărbătoare. Pe 4 iunie, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, biserica din acest sat, cu hramurile ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Potrivit preotului paroh Mihail Istrate, programul liturgic va începe pe 3 iunie, cu Slujba de priveghere, între orele 18:00 – 21:00. Sâmbătă, 4 iunie, la ora 7:00 va fi oficiată slujba sfinţirii apei. La ora 8:15 va fi primit IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar în intervalul 8:35 – 9:35 va fi oficiată slujba de sfinţire a bisericii şi a clopotniţei. De la ora 9:35 va începe Sfânta Liturghie.

Stănești este cel mai vechi sat al comunei Lunca

Denumirea acestui sat vine de la Jupâneasa Stana, care a trăit în sec. al XVI-lea.

În anul 1796 familia Cristea Banu, proprietarul zonei, a ridicat prima biserică făcută din furci, acoperită cu șindrilă.

A doua biserică, din lemn de stejar, acoperită cu tablă, a fost construită de către Logofătul Ștefanache Cristea, între anii 1832-1837, atunci când preot paroh era Ioan Gheorghiu. Acea biserică necesita reparaţii capitale, astfel că s-a luat decizia de a o dărâma pentru a fi construită o biserică nouă (construită între anii 1931 – 1933). Acea biserică a fost distrusă de un incendiu, în anul 1958.

Satul a stat fără biserică până în anul 1971 când, la inițiativa părintelui Elisei Florea, călugăr cu metanie din Mănăstirea Cozancea, și cu osteneala sătenilor, s-a construit actuala biserică.

De-a lungul timpului, Satul Stănești a făcut parte de comunele: Zlătunoaia, Ionășeni, Albești, Bâznoasa, iar acum Lunca. Regimul comunist a vrut să șteargă acest sat de pe hartă interzicând în totalitate eliberarea de autorizații de construcții, pentru ca terenul să fie dat spre agricultură. De fapt și de drept se urmărea desfiinţarea acestui sat pur românesc și în totalitate ortodox.

La 5 kilometri de sat se află Mănăstirea Cozancea, veche așezare monahală, adevărată lavră, în vechime, pentru județul Botoșani. De aici au plecat cei doi mari duhovnici, Paisie Olaru și Cleopa Ilie, adevărați stâlpi ai ortodoxiei românești.

Inclusiv din acest sat provin importanți călugări cu viață aleasă și preoți de mir devotați”, se arată în prezentarea postată pe pagina de facebook Stăneşti, Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.8 °
68 %
1.6kmh
7 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...