spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăNaționalMinistrul Predoiu vrea noi beneficii pentru magistrați

Ministrul Predoiu vrea noi beneficii pentru magistrați

Ministerul Justiției propune noi privilegii pentru magistrații care au de suferit din cauza meseriei. Pensionarii din magistratură vor putea beneficia de tratament în străinătate sau despăgubiri de cel puțin 50.000 euro dacă mor, iar urmașii lor demonstrează că s-au îmbolnăvit din cauza serviciului. Potrivit Europaliberă măsurile sunt incluse într-un proiect de Hotărâre a Guvernului privind condițiile de acordare a despăgubirilor pentru prejudiciile suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acesta.

Potrivit documentului, „despăgubirile se acordă indiferent de momentul la care judecătorul sau procurorul și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”. Despăgubirile nu se acordă dacă evenimentul s-a produs din vina magistratului.

Mai departe, în cazul în care integritatea corporală sau sănătatea judecătorului sau procurorului sunt afectate, despăgubirea va acoperi toate cheltuielile legate de:

  • asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în spitale publice sau private din ţară;
  • cazare şi masă pe perioada spitalizării în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie;
  • medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive;
  • transport dus-întors până la/de la spitalul public sau privat din ţară în care se acordă asistenţa medicală, atât pentru judecătorul sau procurorul bolnav, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.

Tratament în străinătate pe banii statului

Un alt articol propune ca atunci când magistratul „care a suferit o afectare a integrităţii corporale sau a sănătății” nu poate fi tratat în unităţi sanitare publice sau private din ţară, să îi fie decontat tratamentul în străinătate.

Ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), procurorul general al României sau ministrul Apărării, „poate aproba, prin ordin sau decizie, acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile realizate în unităţi sanitare din străinătate”.

Starea de sănătate a unui magistrat care ar urma să primească despăgubiri este analizată de o comisie de medici de la Centrului medical de diagnostic și tratament din cadrul Ministerului Justiției sau de alți medici militari sau civili.

Valoarea despăgubirilor cuvenite este stabilită în baza actelor care dovedesc costurile şi cheltuielile efectuate și care nu sunt decontate din Fondul Asigurărilor sociale de sănătate sau de la bugetul de stat.

Bonus de 15.000 de euro

În afară de aceste despăgubiri, procurorii și judecătorii aflați în această situație mai primesc o compensație în valoare maximă de 15.000 de euro „în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare”.

Un alt articol prevede ca, în cazul decesului unui magistrat în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, urmași acestuia primesc cel puțin 50.000 de euro.

„În situația producerii decesului judecătorului sau procurorului, se acordă o despăgubire în sumă egală cu indemnizaţia brută de care magistratul a beneficiat în ultima lună de dinaintea producerii evenimentului, înmulțită cu numărul de luni în care ar fi beneficiat de această indemnizaţie, de la data decesului până la pensionare, dar nu mai mică de 50.000 de euro”, se mai arată în proiectul lui Cătălin Predoiu.

Salarii majorate cu 20% și rate bancare subvenționate

Aceste facilități acordate magistraților vin în completarea altor privilegii cărora ministerul Justiției le-a dat curs în ultima perioadă.

La începutul anului, salariile magistraților au crescut cu 20% după ce, susține MJ, a fost obligat să le majoreze în urma unor procese câștigate în instanță.

Odată cu majorarea salariilor, au crescut și pensiile speciale, ambele fiind disproporționat de mari, dacă sunt raportate la salariul și pensia medie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
39 %
5.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...