spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăInternaționalParlamentul European avertizează privind o degradare a statului de drept în Turcia

Parlamentul European avertizează privind o degradare a statului de drept în Turcia

Parlamentul European (PE) avertizează marţi asupra unei degradări a drepturilor omului în Turcia, cere Ankarei să facă eforturi reale în acest sens şi subliniază că altfel nu este posibilă o perspectivă a unei reluări a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Parlamentul European consideră ”esenţială” o cooperare UE-Turcia şi recunoaşte o îmbunătăţire recentă a relaţiilor cu Ankara – un mediator important în Războiul rus din Ucraina -, însă insistă asupra problemelor frecvente cu statele membre UE limitrofe Cipru şi Grecia.

Probleme din cauza obiecţiilor Turciei faţă de aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei

Legislatvul european deplânge, de asemenea, obiecţiile Turciei faţă de aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei şi îndeamnă ca cererile de aderare ale Stockholmului şi Helsinki să fie examinate ”cu bună credinţă”.

Ankara blochează intrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, acuzând cele două ţări scandinave de faptul că găszduiesc ”terorişti” din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţi ai acestora.

Parlamentul European a adoptat, la începutul lui mai, un text cu caracter necosntrângător în care estima că Turcia şi-a închis uşa UE prin faptul că l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe mecena turc Osman Kavala.

Negocieri în vederea unei eventuale aderări a Turciei la UE – lansate în 2005 – s-au împotmolit în ultimii ani, din cauza unor tensiuni puternice între Ankara şi Bruxelles pe multiple fronturi.

Ele s-au înrăutăţit după lovitura de stat militară eşuată din iulie 2016 şi reprimarea care i-a urmat şi se află, din 2018, într-un punct mort.

”Eu nu cred că procesul de aderare poate supravieţui alţi cinci ani, în pofida faptului că este cea mai bună pârghie de care dispunem pentru a apăra societatea civilă”, îşi exprimă regretul Sanchez Amor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...