spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon

S-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”, un nume păgân, căci tatăl său împărtășea credința în zei. Însă Evula, mama sa, era creștină. Aceasta a murit la puţini ani de la nașterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

A aflat de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese muşcat de o viperă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce a primit botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon a ajuns după puţină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât împăratul Maximian care îi remarcase calitățile intenționa să îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din trupul său.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele său.

Menționăm că la Mănăstirea Rubicon din Muntele Athos se află Capul Sfântului Pantelimon. Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în multe biserici din România.

 

Sfântul Clement de Ohrida

 

A fost ucenicul Sfinților Chiril și Metodie, fiind considerat unul dintre cei șapte apostoli ai Bulgariei. A slujit, predicat și a scris în limba slavonă. El a continuat opera de traducere a Sfinților Chiril și Metodie, dar este și autor a unor opere proprii, primele volume de literatură duhovnicească slavona.

Sfântul Clement a apărat credința în Hristos în faţa păgânilor. A botezat și a vestit Evanghelia pe întreg cuprinsul provinciei Moesia. S-a ostenit să traducă Scriptura în limba popoarelor din ținuturile pe care le păstorea. Nu i-a fost ușor, având în vedere că aceste locuri erau lipsite de viaţa duhovnicească și erau neprimitoare.

Informații despre viaţa Sfântului Clement avem de la Sfântul Teofilact al Ohridei, care menționează că acesta era atât de devotat predicării cuvântului lui Dumnezeu și instruirii populației din ținuturile în care era prezent, încât uita să mănânce. Ziua propovăduia și scria, iar noaptea se ruga.

Sfântul Clement a fondat mânăstirea Sfântului Pantelimon din Ohrida, unde s-a retras spre sfârșitul vieții. A trecut la cele veșnice pe 27 iulie 916.

 

Ca o oală de bucătărie

 

Un elev îl întreabă pe învățător: „Cum e posibil să faci ca doi dușmani să colaboreze între ei?” Învățătorul răspunse: „Învață de la o oală simplă de bucătărie. Fundul său subțire nu poate să împace elementele dușmane, focul și apa, dar le face să colaboreze pașnic. El nu se amestecă în problemele contradictorii ale acestor doi inamici. El lasă ca apa să fie apă, dar și focul rămâne foc și arde mai departe”.

 

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...