sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăLocal BTDemonstrație de forță din partea jandarmilor. Structură cu rol decorativ scoasă la...

Demonstrație de forță din partea jandarmilor. Structură cu rol decorativ scoasă la lumină de IJJ

Exercițiu de forță al jandarmilor, în fața autorităților locale. S-a întâmplat vineri după-amiază (n.r. – 30 septembrie a.c.), când membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani (ATOP) au fost convocați pentru ședința în plen, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani. La final, sediul jandarmilor a fost luat cu asalt de forțele antitero, care au susținut un exercițiu demonstrativ.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Ordinea de zi a ședinței ATOP a cuprins <<Bullying-ul în școală. Cauze, efecte și măsuri de combatere>> și <<Contribuția Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani la asigurarea climatului de ordine și siguranță publică în județul Botoșani în primele nouă luni ale anului 2022>>. În afara membrilor ATOP, la ședință au mai participat doamna comisar șef Daniela Gheorghiescu – șef Birou Siguranță Școlară în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, precum și inspectorul școlar Cătălin Vasile Ungureanu – responsabil cu monitorizarea activităților de violență psihologică – bullying. Ședința s-a încheiat cu un scurt exercițiu prezentat de jandarmii din cadrul Grupei de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă și Grupei Conductori Câini de Serviciu”, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Şedinţe organizate cu uşile închise

De doi ani, însă, de când la conducerea acestei structuri a ajuns consilierul județean PSD Cristina Breșug, ședințele ATOP sunt organizate cu ușile închise. Astfel, deși întrunirile ar trebui să fie anunțate și să fie publice, acestea au loc într-un cadru restrâns, de regulă cu membrii ATOP și cu invitații. Pe o rețea de socializare există și o pagină dedicată ATOP Botoșani, doar că acolo sunt postate tot felul de informații, unele preventive, însă activitatea acestui organism lipsește cu desăvârșire.

Nimeni nu știe câte ședințe au fost organizate, ce s-a dezbătut, care sunt problemele înregistrate în județ, etc. Singura ședință publică a fost cea organizată la sediul Primăriei municipiului Botoșani, în luna aprilie a.c., când au fost dezbătute probleme din Centrul vechi. În schimb, despre activitatea ATOP s-a mai pomenit doar în câteva comunicate de presă emise de alte instituții, nicidecum de ATOP.

Cheltuieli de zeci de mii de lei lunar

Conform legii, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică are 16 membri și este constituită din șeful Inspectoratului de Poliție Județean, un reprezentant al Corpului Național al Polițiştilor, un subprefect, șase consilieri desemnați de CJ, trei reprezentanți ai comunității, desemnați de președintele CJ, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Române și șeful Poliției Locale din municipiul reședință de județ.

Totodată, Regulamentul de organizare și funcționare ATOP prevede că, pentru activitatea desfășurată în plen și în comisii, membrii ATOP au dreptul la o indemnizație stabilită de CJ. În urma votului din CJ, aceasta reprezintă 5% din indemnizația brută lunară a președintelui CJ pentru fiecare ședință, dar nu mai mult de două.

Cum președintele CJ tocmai a publicat pe site-ul instituției valoarea indemnizației brute lunare – 18.720 lei, suma netă pe care fiecare membru ATOP o va primi pentru două ședințe lunare (una de plen și cealaltă de comisie, maximum prevăzut de regulament) este de circa 1.872 de lei. Cum ATOP-ul este alcătuit din 16 membri de drept și doi reprezentanți ai secretariatului tehnic, cheltuielile lunare cu această structură se ridică la aproape 34.000 de lei, ceea ce înseamnă că anual ATOP costă bugetul județean peste 400.000 de lei.

COMPONENȚA AUTORITĂȚII TERITORIALE DE ORDINE PUBLICĂ

De la stabilirea noii componențe a ATOP, în 2021, mai mulți membri au fost înlocuiți din funcții, din diverse motive – fie cei desemnați inițial au pierdut funcțiile deținute și prin urmare au fost validați înlocuitorii acestora, fie unii au renunțat la mandat. În prezent, membrii ATOP sunt următorii:

1. Breșug Cristina – consilier judeţean  – președinte;

2. Alecsandru Gabriel-Augustin – consilier judeţean – membru;

3. Deleanu Constantin-Dan – consilier judeţean – membru;

4. Gireadă Ionuț – consilier judeţean – membru;

5. Marian Sergiu – consilier judeţean – membru;

6. Marocico Floarea – consilier judeţean – membru;

7. Ursu Ovidiu Bogdan – reprezentant al comunităţii – membru;

8. Hrimiuc Galia – reprezentant al comunităţii – membru;

9. Galan Gabriel – reprezentant al – membru;

10. Tapalagă Paul Iulian – reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor – membru;

11. Cojocariu-Berențan Elena-Paula – subprefect al judeţului Botoşani – membru;

12. Aniței Ioan – Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – membru;

13. Muraru Dan Decebal – inspector șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență

„Nicolae Iorga” al Județului Botoșani – membru;

14. Boariu Cristian-Iulian, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani – membru;

15. Onuțu Ioan – director executiv al Poliției Locale Botoșani – membru;

16. Harabulă Valeriu-Mihai – șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani –

membru.

Secretariatul executiv al ATOP este asigurat, potrivit hotărârii CJ, de Dughilă Maria – inspector, Direcția Juridică, Administrație Publică Locală și Siminiceanu Angelica – inspector, Direcția Juridică, Administrație Publică Locală din cadrul CJ.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
câțiva nori
9.4 ° C
11.6 °
9.4 °
83 %
2.3kmh
11 %
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
27 °
mie
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O poză ce ilustrează perfect traficul din Botoșani

EDITORIAL

Despre reforma din sistemul de pensii, sau marea recalculare cum i se mai spune, s-a vorbit atât de mult (și încă se mai vorbește),...

EPIGRAMA ZILEI

Sus, pe...cerul țării mele Găsești astăzi, pe alese, O puzderie de stele Și de trese... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...