vineri, mai 2, 2025
AcasăLocal BTSpitalul Judeţean a început să facă un nou tip de teste. Se...

Spitalul Judeţean a început să facă un nou tip de teste. Se pot programa 7 pacienţi pe zi (video)

Spitalul Județean Botoșani a început să facă teste pentru depistarea osteoporozei. Asta după ce a fost achiziţionat un aparat de ultimă generație. Testele se fac cu bilet de trimitere în Ambulatoriul spitalului sau cu internare de zi.

Managerul Spitalului Județean, Doina Caba, a declarat că într-o primă etapă se vor programa șapte pacienți pe zi. Dacă solicitările vor crește, se va face program pentru efectuarea acestor teste și după-amiază. Testele pentru depistarea osteoporozei sunt indicate pentru femeile de peste 50 de ani, dar și pentru bărbați cu vârstă mai înaintată. „Scopul efectuării testului de osteoporoză este de a preveni fracturile. Este o investigație imagistică, care dureaza un sfert de oră”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu, de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani.

Osteoporoza reprezintă o problemă de sănătate publică. La această dată sunt peste 7000 de botoșăneni diagnosticați cu osteoporoză. Numărul este în creștere. „Osteoporoza este o boală mută, silențioasă, asimptomatică. De cele mai multe ori pacientul află că are osteoporoză după ce se fracturează. Durerea apare după fractură și în cabinetul nostru primim multe paciente din cabinetele de ortopedie. După ce au avut o fractură sunt trimise pentru evaluare și constatăm că au osteoporoză severă”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu, de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani.

Cabinet nou de endocrinologie

Conducerea spitalului a decis și deschiderea celui de-al treilea cabinet de endocrinologie, din cauza numărului mare de pacienți.

Medicul endocrinolog, Carmen Moldovan, spune că pacienții se prezintă cel mai frecvent la cabinet pentru afecțiuni tiroidiene. „Este incidență mare și constatăm o creștere a proceselor autoimune tiroidiene cu incidență de 15-20% la femei și 3-5 % la bărbatul tânăr. Aceste afecțiuni pot evolua cu dereglări ale funcției tiroidiene sau fără modificări. Procesele autoimune tiroidine apar la persoanele cu predispoziție genetică, asupra cărora factorii endogeni și de mediu perturbă toleranța imună. Dintre factorii care pot să inducă declanșarea unei boli autoimune tiroidiene sunt cunoscuți precum excesul de iod, modificări ale microbiotei intestinale, expunerea la radiații, iradierea externă care poate fi efectuată pentru alte afecțiuni. Implicate în declanșarea proceselor autoimune pot fi și unele medicamente pentru tratamentul altor afecțiuni”, a declarat Carmen Moldovan.

Odată cu înaintarea în vârstă la bolile autoimune tiroidiene se mai adaugă o creștere a incidenței nodulilor tiroidieni. „Pacienții încep să vină pentru prezența unor noduli, unici sau multipli. incidența acestor nodul este în creștere, respectiv 30% la femei și 27% la bărbați, dacă diagnosticul este stabilit prin examen clinic. Dacă diagnosticul este stabilit și prin investigație, incidența poată să crească până la 60%. Deși prevalența cancerului tiroidian este crescută, doar 8% dintre acești noduli pe care îi găsim la pacienți sunt maligni”, a adăugat medicul Carmen Moldovan.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
10.7 ° C
13.8 °
10.6 °
56 %
3.1kmh
83 %
vin
13 °
S
29 °
D
27 °
lun
19 °
mar
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...