spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTCărţi păstrate în cea mai secretă cameră a bancherilor (video)

Cărţi păstrate în cea mai secretă cameră a bancherilor (video)

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” funcționează în prezent în vechea clădire a Băncii Naționale. Aceasta a fost trecută în folosința Consiliului Județean Botoșani în 2004, moment în care instituțiile județene ale Băncii Naționale au fost desființate. În 2008, CJ a achiziționat și corpul B, unde a funcționat fosta Bancă Agricolă. Clădirea a fost construită în anul 1926. Aceasta este opera arhitectului Radu Dudescu, fiind inclusă în lista monumentelor istorice.

O moștenire lăsată de Banca Națională, pe lângă gratiile de la geamuri și uși, o reprezintă două seifuri vechi. Cele două, unul mare și unul mic,sunt  situate la parterul clădirii. Ambele sunt marca Milner Safe Company, o firmă înființată la începutul secolului al XIX-lea, de către Thomas Milner. Încuietorile seifurilor sunt executate de renumita firmă producătoare de încuietori Chatwood, care în 1956 a fuzionat cu Milner Safe Company.

„Noi intuim că seiful a fost prevăzut în construcția inițială, în 1926, ca parte integrantă a întregii clădiri. Adică de la bun început a fost proiectat în locul în care se află”, a spus Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene.

Depozit de carte în seif

Seiful cel mic, care este dotat cu trei sisteme de închidere, nu poate fi utilizat deoarece lipsesc cheile pentru a fi deschis. Cel mare are doar un singur rând de chei.  În prezent, seiful cel mare, chiar dacă este funcțional, are o altă întrebuințare decât cea pentru care a fost conceput.

„A fost amenajat un depozit de carte pentru sala de lectură. Spațiul respectiv este fructificat și găzduiește o parte din documentele sălii de lectură”, spune Ersilia Iacob.

Măsuri speciale pentru folosirea în siguranţă

Având în vedere vechimea acestuia, dar și faptul că în condițiile în care o persoană ar rămâne închisă în seif, ar avea oxigen doar pentru 24 de ore, folosirea în siguranță necesită respectarea unor condiții. „Atât utilizatorii bibliotecii care efectuează vizite ghidate sunt în permanență însoțiți și avertizați, iar colegii noștri știu care sunt riscurile (…) în momentul în care intră în încăperea respectivă”, spune directorul Bibliotecii Județene.

O altă măsură luată pentru folosirea în siguranță a încăperii o reprezintă menținerea ușii larg deschise, cu cheia în exterior. În interiorul seifului, cu ușa închisă etanș, mijloacele de comunicație rămân fără semnal, făcând imposibilă comunicarea cu exteriorul. „În condițiile în care rămâne o persoană blocată, deși nu a fost cazul și sperăm nici să nu fie cazul, dar poate fi deblocat din exterior”, relatează Ersilia Iacob.

Până la dezafectarea acestuia, vechiul seif construit cu scopul de protejare a valorilor, va avea rolul de gazdă pentru cărțile sălii de lectură a bibliotecii.

 – Robert PRISACARIU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.9 ° C
19.6 °
17.8 °
63 %
4.9kmh
100 %
mar
17 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...