spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăEditorialLupta cu pensiile speciale nu o duce guvernul - Cătălin MORARU, redactor...

Lupta cu pensiile speciale nu o duce guvernul – Cătălin MORARU, redactor șef

Comedia asta cu pensiile speciale, alea pe care, acum un an, le elimina în 30 de zile liberalul Rareș Bogdan, trebuie rezolvată de pensionari, actuali sau viitori, nu de guvern. Guvernul nu o va face, propunerea lor de lege este absolut nerușinată, cică pensiile special vor fi eliminate treptat, în zece ani, nu se vor micșora pensiile, plus alte beneficii.

Cum de se ocupă guvernul de pensii speciale, de unde până acum toți cei de ne conduc ne-au explicat că așa ceva nu există?

Păi, vine sfârșitul anului. Și, până la finele anului, România trebuie să aibă o lege a pensiilor echitabilă, dacă mai vrea bani din PNRR. În ultimul an, ministrul muncii, botoșăneanul Budăi, a fost foarte ocupat să se plângă pe la toate televiziunile de soarta „seniorilor”, cum nu poate da pensii din cauza acelui PNRR blestemat. Cu un cinism remarcabil și cu pieptul bombat, Budăi ne-a inundat cu declarații patetice din categoria „cât sunt eu ministru voi lupta pentru drepturile pensionarilor”.

De fapt, Budăi nu a făcut absolut nimic. Legea respectivă nu e gata și e puțin probabil că va fi. Cât despre pensii, am tot scris că se pot mări de mâine, cu 27% tot conform PNRR. Budăi tot bâiguie de 10-11%. Deși legea stabilește că pensiile trebuie indexate cu rata inflației, care a trecut de 15%. Însă ministrul nostru a găsit și scuza. Pe care o spune mai încet, să nu audă „seniorii”. Cică indexarea pentru 2023 se face nu cu inflația din 2022, ci din 2021. Pentru că România încă trăiește în 1970 și nu poate afla, la finele anului 2022, cât a fost inflația, trebuie să mai treacă un an.

O scuză imbecilă, evident, ca și legea ce stabilește asta, care poate fi schimbată în zece minute de coaliția majoritară.

Iar lupta cu pensiile speciale a început cu o declarație a lui Marcel Ciolacu, care calma respectiva categorie de populație, spunând în esență că vor rămâne o categorie extrem de favorizată în țara asta. Și s-a ținut de cuvânt.

Asistăm la o șmecherie din aia tipic românească. Comisia Europeană nu va accepta evident prostiile înșirate în proiectul de lege. Dar Ciolacu, Budăi și compania vor putea spune „noi ne-am ținut de cuvânt, am făcut lege, nu vă place, o refacem”. Doar pentru a mai câștiga timp, pentru a mai lua niște bani.

Trebuie să analizăm un pic situație, de unde încrâncenarea asta a guvernanților de a păstra pensii speciale.

În primul rând e metoda prin care se decapitează foate rapid sistemul de justiție. Procurori, polițiști, magistrați ies pe capete la pensie la 45 de ani (o vârstă la care e o nerușinare să fii pensionar), cu o pensie mai mare decât salariul, care uneori poate ajunge și la câteva sute de milioane de lei vechi.

Lipsa de personal din sistem are efecte imediate, nu se mai cercetează, nu se mai fac dosare, nu se judecă, trece timpul, intră și prescripția tocmai votată de CRR, iar hoții scapă. Nu e vorba aici doar de politicieni, tot spun asta de pe vremea lui Dragnea. Legile lui Dragnea au scos din pușcării zeci de mii de tâlhari, la fel cum va face și prescripția pedepselor recent stabilită de CCR. Hoți, violatori, criminali, autori de acțiuni cu violență.

Oricât de ticălos îl credem pe Dragnea, nu avea de gând să violeze pe nimeni, nici să jefuiască cu ranga, la drumul mare, ca haiducii. Eforturile depuse de politicieni, procurori și magistrați de a introduce această legislație arată un lucru major. Legăturile extrem de strânse între politic, judiciar și lumea interlopă, despre asta e vorba.

Pentru a ieși din sistem, pensionarii speciali trebuie să aibă siguranța că veniturile lor vor rămâne aceleași. Așa că pensiile speciale cresc mai repede și mai mult decât pensiile bazate pe contributivitate. Da, stimați pensionari iubiți de Budăi, v-au tras din nou pe sfoară.

Pensiile bazate pe contributivitate cresc, în teorie, în funcție de rata inflației. De fapt, cresc când și cu cât vrea Budăi. Sau vreun alt Ciolacu de prin politică.

Pensiile speciale cresc în funcție de salariul mediu în plată. Care salariu la bugetari crește în fiecare an, iar privații dau salarii tot mai mari, că prețurile cresc. Așa crește pensia specială ca Făt Frumos, într-un an cât o pensie din aia amărâtă, pentru săraci, în trei ani.

Mai e și problema randamentului. Dacă în loc să fi plătit contribuție pentru pensie la stat, un pensionar ar fi depus banii într-un fond privat de pensii, astăzi în loc de 1500 de lei pe lună, ar fi avut 6000 de lei. Plus asigurarea că, în cazul unui deces, restul de bani se duce către moștenitori. La stat, în caz de deces, asta e, sănătate. Cam așa gospodărește statul banii.

Asta ca să înțelegem și asaltul guvernului asupra fondurilor private de pensii din ultimii ani. Comparațiile astea sunt stânjenitoare pentru orice ministru al muncii, nu doar pentru Marius Budăi.

Și, în fine, chestia invocată de toți politicienii, vezi bine de ce nu pot scăpa de pensiile speciale. Că e un drept câștigat. Ceea ce e complet fals, până și CCR de azi, care e o extensie a PSD, recunoaște că un drept ca acesta poate fi câștigat prin contributivitate doar, adică plătind la fondul de pensii lună de lună, toată viața.

Nici măcar nu mai contează impactul bugetar al pensiilor speciale, nu e de neglijat, dar nici uriaș nu e. Este doar nesimțire, dacă ne gândim cu cât s-ar putea mări pensiile obișnuite, dacă banii „specialilor” ar fi folosiți pentru asta.

Soluții sunt o grămadă, evident, nu le-am inventat eu. Un raport stabilit prin lege între cea mai mare și cea mai mică pensie, mărirea vârstei de pensionare, e scandalos să ieși la pensie la 40 de ani, supraimpozitarea serioasă a pensiilor speciale, plata contribuției, plus îndemnarea respectivelor categorii să își plătească singuri o pensie privată din salariu, ar fi de unde, că nu lucrează nici unul pe salariul minim. Și într-un an, maxim doi, problema asta ar fi rezolvată.

Ce spune Budăi acum sunt povești, că Banca Mondială cere nu știu ce chestii. Banca Mondială e angajată consultant pentru noua lege a pensiilor. Un consultant plătit de tine nu poate „cere” nimic, doar sugerează soluții, pe care le poți aplica sau nu.

Așa că probabil guvernul va alege pensiile speciale în detrimentul banilor europeni din PNRR, acum doar se trage de timp cu legi ridicole.

Ca toate problemele, și asta a pensiilor trebuie rezolvată prin acțiuni ale beneficiarilor, recte pensionarii sau viitorii pensionari. Dacă sunt fericiți cu cei zece lei dați în plus de guvernul Ciucă/Ciolacu, atunci asta e, atât costă un vot de pensionar în România. Dacă nu, probabil știu ce să facă.

Însă trebuie să ținem cont și de componenta psihologică în această situație. Chiar dacă nu prea are bani de nici unele, e destul de dificil, pentru sănătatea psihică a cuiva, să recunoască faptul că a votat greșit în ultimii 30 de ani. Și că România arată așa cum e din cauza lui, nu a lui Budăi, Ciolacu, Ciucă, Iohannis plus restul celor votați de la Iliescu încoace.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...