spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTDezbatere cu oficialii judeţului despre abandonul şcolar (video)

Dezbatere cu oficialii judeţului despre abandonul şcolar (video)

Sute de cadre didactice, elevi, reprezentanți ai autorităților publice și societății civile au participat, joi, la cea de a treia dezbatere din cadrul proiectului „Pactul pentru Tineri”. Evenimentul, inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), s-a desfășurat la Hotelul „Rediu” din Botoșani. Scopul întrunirii a fost acela de a identifica posibile metode de facilitare a accesului la educație și reducere a numărului de copii aflați în situație de risc de abandon școlar. Concluziile și soluțiile trasate vor fi înglobate într-o strategie comună, pe care societatea civilă o va înainta Guvernului și Parlamentului în vederea implementării.

Prezente au fost și oficialitățile județului. Este vorba despre primarul Cosmin Andrei, prefectul județului Sorin Cornilă, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc.

„Pactul pentru tineri reprezintă o coagulare de forțe la nivel național. Om cu om, entitate cu entitate, putem schimba soarta celor care se află fie în abandon școlar, fie în risc de abandon școlar. Afirmăm deseori că bogăția României o reprezintă capitalul uman. Haideți să facem împreună ca această afirmație să devină o realitate. Pactul pentru tineri nu este doar despre maternitate juvenilă sau doar despre copiii care abandonează școala, este despre viitorul României, de care ar trebui să ne pese tuturor”, a transmis în cadrul evenimentului Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Un mesaj a avut și Gabriela Firea, ministrul Familiei, care ar fi trebuit să participe şi ea la întâlnire, dar din cauza condițiilor meteo nefavorabile, aceasta nu a mai putut ajunge.

„În orice localitate se investește mult în școală, dar ce facem cu familiile?”

Președinta CJ a spus că la nivelul județului Botoșani au fost stabilite nouă unități de învățământ beneficiare a programului „Masa Caldă”. De program vor beneficia 4.882 de elevi din mediul urban și rural.

În cadrul dezbaterii a susținut un discurs și Inspectorul Școlar General, Bogdan Suruciuc.

„Cred că ar trebui să ne îndreptăm în localitățile sărace, să vedem greutățile cu care se confruntă familiile de acolo și atunci vom putea vorbi de toate proiectele pe care le facem. Copiii care sunt exploatați prin muncă, cei care sunt abandonați de familiile destrămate, toate aceste imagini sunt efectul unei societăți care are nevoie de vindecare. Trebuie să aplicăm toate aceste programe pe care le avem în localitățile defavorizate, unde chiar e nevoie de aceste măsuri. În orice localitate se investește mult în școală, dar ce facem cu familiile? Acolo este problema. Colegii mei directori se confruntă direct cu problema asta. Sunt părinți care nu au ce să le pună pe masă copiilor”, a punctat Bogdan Suruciuc.

Sute de copii renunţă anual la şcoală

Potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), în anul școlar 2021 – 2022, 405 elevi dintre cei 61.831 înscriși, au ales să-și încheie socotelile cu școala.

Potrivit reprezentanților IȘJ, ponderea este egală între elevii din mediul rural și urban. Cei mai mulți dintre elevii care abandonează școala sunt din clasele a IX-a și a XI-a și provin din învățământul tehnic și profesional. Totuși, din fericire, trendul este unul descendent. Astfel, dacă anul trecut 405 elevi au renunţat la studii, în anul 2020 – 2021 – 442 au luat această decizie, în 2019 – 2020 – 501, în 2018 – 2019 – 573, iar în 2016 – 2017- 547.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...