spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăNaționalRomânia va prelua de la Qatar președinția Grupului Regional al INSARAG pentru...

România va prelua de la Qatar președinția Grupului Regional al INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu

România va prelua de la Qatar președinția Grupului Regional al INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu, în 2024. În urma votului exprimat astăzi de reprezentanții țărilor care fac parte din grupul INSARAG, România a primit 90% din voturi favorabile pentru a prelua în 2024 președinția Grupului Regional INSARAG pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu, față de Federația Rusă care a primit 10% din voturi.

GRUPUL CONSULTATIV INTERNAȚIONAL DE CĂUTARE ȘI SALVARE (INSARAG) este o rețea globală de peste 90 de țări și organizații sub umbrela Națiunilor Unite. INSARAG se ocupă problemele legate de căutare și salvare urbană (USAR), având ca scop stabilirea unor standarde internaționale minime pentru echipele USAR și a metodologiei de coordonare internațională în răspunsul la cutremur pe baza Ghidurilor INSARAG aprobate de Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 57/150 din 2002, privind „Consolidarea eficacității și coordonării asistenței internaționale pentru căutare și salvare urbană”.

Demersuri inițiate în 2014

În luna mai a anului 2014, au fost inițiate demersurile specifice procesului de certificare, conform liniilor directoare ale Grupului Consultativ Internațional pentru Căutare – Salvare (INSARAG), pentru Echipa Națională de Căutare-Salvare Urbană a României (RO USAR) din cadrul IGSU.

Procesul s-a finalizat printr-o activitate practică cu durata de 36 ore, pe timpul căreia o echipă internațională de clasificatori reprezentând ONU a evaluat modul în care s-a derulat procesul de notificare – alertare – mobilizare a echipei, fluxul informațional, dotarea echipei, respectiv modul de execuție și implementare a procedurilor de căutare – salvare conform cerințelor INSARAG.

Astfel, în urma procesului de evaluare, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu (RO USAR), a fost clasificată, în conformitate cu prevederile ghidului ,,Grupului Consultativ Internaţional de Căutare – Salvare” (INSARAG), organizat sub egida ,,Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Operaţiunilor Umanitare”(UN – OCHA).

Totodată, în luna iunie a anului 2019, urmare a participării la exercițiul „EU MODEX Lot 3” – 2019 din Montana/BULGARIA, Echipa Naţională de Căutare – Salvare Urbană de nivel Mediu (RO USAR) a fost reclasificată în urma procesului de evaluare de către o echipă de clasificatori desemnaţi de către UN – OCHA (Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Operaţiunilor Umanitare).

Potrivit procedurilor internaționale, la fiecare 5 ani, echipele de căutare-salvare necesită o reevaluare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...