luni, mai 20, 2024
AcasăLocal BTLocuință distrusă de flăcări, într-o comună din județ. Doi vârstnici au fost...

Locuință distrusă de flăcări, într-o comună din județ. Doi vârstnici au fost salvați de vecini

Casa în care locuiau doi bătrâni a fost cuprinsă de flăcări, în noaptea de luni spre marți (n.r. 16 spre 17 octombrie a.c.) , după ce vârstnicii au decis să aprindă focul în sobă. Întrucât coșul de evacuare a fumului nu a fost curățat, funinginea depusă pe interior s-a aprins, iar focul s-a extins la acoperiș.

Vecinii au fost cei care au observat flăcările și au sunat după ajutor, la pompieri. Tot ei i-au ajutat să iasă din casă. Evenimentul s-a produs în localitatea Mileanca, iar locuința a fost distrusă.

Flăcările au fost stinse cu ajutorul pompierilor din cadrul Punctului de Lucru Darabani, care au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, în sprijin venind și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mileanca, dar și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

„Aceștia au constatat că ardeau acoperișului casei și bunurile din două încăperi, existând pericolul de propagare a flăcărilor la întreaga locuinţă, dar și la alte construcții din gospodărie. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de o oră. Cei doi bătrâni nu au avut nevoie de îngrijiri medicale”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

După ce au stins flăcările, pompierii au analizat modul în care s-a dezvoltat incendiul și au avansat ipoteza potrivit căreia evenimentul s-a produs din cauza funinginii depuse pe pereții din interiorul coșului de fum, care s-a aprins.

Pompierii spun că astfel de incendii pot fi evitate, dacă :

  • Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.)
  • Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
  • Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
  • Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
  • Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.1 ° C
22.6 °
21 °
49 %
5.2kmh
57 %
lun
21 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Măcar te poți certa cu polițistul că mașina ta nu e parcată pe trecerea de pietoni.

EDITORIAL

Dacă în primii zece ani de după Revoluție presa a fost unul dintre principalele motoare ale profundelor schimbări sociale din România, de la o...

EPIGRAMA ZILEI

La Eforie, pe nisip, O tânără umbla în slip Și zău, intrat-am la idei, Văzând că ... nu-i al ei!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...