vineri, noiembrie 1, 2024
AcasăLocalElevi cu nevoi speciale, ţinuţi în frig într-o clădire construită în urmă...

Elevi cu nevoi speciale, ţinuţi în frig într-o clădire construită în urmă cu patru decenii (video)

Mai mulţi părinţi care au copiii la Şcoala Specială „Sfântul Stelian” din Botoşani au reclamat astăzi că elevii sunt ţinuţi în frig în sălile de curs.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Oamenii spun că reprezentanţii şcolii nu vor să dea drumul centralei.

„Termometrul arata -13 grade afară , iar în şcoală specială nu se dă căldură. O să motiveze din nou că s-a stricat centrală, dar ei vin la muncă şi o deschid la ora 8 şi o închid la ora 12. Nici nu au timp caloriferele să se dezgheţe. Situaţia se repetă de fiecare dată când apar situaţii cu temperatură joasă, iar muncitorii râd şi ridică din umeri. Copiii noştrii îngheaţă în clase, iar doamna director şi doamna inspector pentu învăţământ special au raportat la ora 8.20 la ISJ Botoşani că totul este ok. În clase temperatura este de 12 grade, iar copiii noştri au probleme”, a transmis o mamă revoltată.

Clădire în care funcţionează Şcoala specială, construită în anii ′80

Reprezentanţii şcolii spun, însă, că la mijloc nu este vorba de rea voinţă, ci de faptul că centrala unităţii de învăţământ are des avarii din cauza vechimii.

Clădirea Școlii Speciale „Sfântul Stelian” a fost construită în anii 1979-1980 și a fost inaugurată în 1981. De la darea în folosință, clădirea nu a beneficiat de lucrări de reabilitare.

Centrala a fost oprită la ora 7.00, dimineaţă. La ora 8.30 încă erau calde caloriferele, având în vedere că sunt calorifere din fontă, care păstrează căldura. Clădirea fiind mai veche sunt pierderi rapide, pentru că geamurile nu sunt izolate, clădirea nu este izolată şi atunci se răceşte foarte repede, pentru că şi temperatura de afară este scăzută”, a spus Loredana Secrieriu, directoarea şcolii.

Reprezentanţii şcolii spun că centrala, care este pe gaz, are o instalaţie extrem de veche, iar atunci când temperaturile scad, iar presiunea creşte din cauza volumului mai mare de căldură, automat apar avarii. La fel s-ar fi întâmplat şi în această dimineaţă.

În prezent o echipă de mentenanţă încearcă să remedieze problema.

Proiect pentru reabilitare prin CNI

Clădirea în care funcţioneaza Şcoala specială aparţine Consiliului Judeţean. În martie anul trecut, aceasta a fost predată către Compania Naţională de Investiţii pentru a fi reabilitată. Ulterior, însă, lucrurile pare că s-au blocat, iar cei care au de suferit sunt copiii. Astfel, deşi clădirea ar trebui reabilitată reprezentanţii CJ nu au asigurat un alt loc unde să fie mutaţi elevii, iar acum nici nu mai pot fi făcute investiţii sau lucrări deoarece clădirea a fost preluată de CNI.

„Aceste defecţiuni apar la centră din cauza vechimii clădirii şi a instalaţiei termice şi din cauza faptului că nu s-au făcut reparaţii capitale niciodată de când este construită clădirea, de la începutul anilor ′80. Acum nici nu mai putem face având în vedere că amplasamentul a fost predat către CNI în vederea reabilitării totale. Astăzi în clase au fost 18 grade”, mai spus directoarea Şcolii Speciale „Sfântul Stelian”.

Proiectul pentru reabilitare, în valoare de 3,7 milioane de euro, presupune: refacerea șarpantei, montarea de panouri fotovoltaice, anveloparea termică a întregii clădiri, înlocuirea geamurilor și a ușilor, realizarea încălzirii în pardoseală, înlocuirea rețelei de distribuție a căldurii, a centralei termice, a instalațiilor și obiectelor sanitare, a instalațiilor de iluminat și a celor de detecție și semnalizare în caz de incendiu. De asemenea, se va realiza amenajarea terenului, refacerea trotuarelor și a căilor de acces. Proiectul prevede și dotările specifice activității școlare. După adjudecarea licitației, două luni vor fi alocate pentru proiectare și 12 luni pentru execuția lucrărilor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.4 ° C
9.6 °
8.3 °
91 %
1.8kmh
100 %
vin
20 °
sâm
15 °
Dum
7 °
lun
11 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La pomu lăudat e ca la promisiunile electorale, poţi să te duci şi cu sacul, şi cu naveta, că tot degeaba.

EDITORIAL

Au trecut treizeci și patru de ani de când am scăpat de Ceaușescu ca atare, dar se pare că fantoma lui o să ne...

EPIGRAMA ZILEI

Se coace la Patriarhie Un ordin prin care să fie Înlocuită sutana Cu ... „miana”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...