Botoșaniul devine, pentru o zi, gazdă a unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași ajunge și în orașul nostru, pe 22 mai 2025, cu un concert de excepție susținut de renumitul ansamblu american „Cappella Romana”, din Portland, Statele Unite.
Concertul va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu”, și face parte dintr-o serie de reprezentații itinerante incluse în cea de-a opta ediție a festivalului, organizat de Arhiepiscopia Iașilor. Grupul „Cappella Romana” revine în România după succesul din 2017, fiind dirijat de profesorul Alexander Lingas, specialist recunoscut internațional în muzica bizantină.
În premieră în România, vor fi interpretate lucrări dedicate Sinodului I Ecumenic de la Niceea (anul 325), într-un program ce reunește tradiția liturgică bizantină cu excelența corală contemporană. Pe scenă vor urca și coruri locale de psalți, într-un concert care promite să fie un eveniment cultural major pentru Botoșani.
Expoziţie pentru pasionaţii de artă sacră
Tot în cadrul festivalului, pasionații de artă sacră vor putea admira, în perioada festivalului, și expoziția de pictură „Piatra din capul unghiului” a artistului Horea Paștina, un apropiat al părintelui Dumitru Stăniloae, recent canonizat. Expoziţia va fi vernisată joi, 22 mai, de la ora 18.00, la Sala „Baptisteriu”, din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași. Expoziția cuprinde lucrări care transpun pe pânză teologia, înțeleasă ca trăire și experiență practică, în jurul Crucii Mântuitorului Hristos.
Ediția din acest an include și ateliere de mozaic și pictură în aer liber, organizate în Iași, dar deschise tuturor celor interesați din regiune, cu participarea profesorilor și studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.
Festivalul de Muzică Bizantină 2025 se desfășoară sub tema „Doxologie și mărturisire”, cuprinsă în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, stabilite de Patriarhia Română.
Intrarea la concertul de la Botoșani este liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat cu sprijinul Elsaco Botoșani, alături de alți parteneri din regiune.
Programul complet al festivalului și detalii despre invitați pot fi găsite pe site-ul oficial www.ibmf.ro și pe paginile de Facebook și Instagram Iași Byzantine.