În inima Botoșanilor, acolo unde istoria se împletește cu prezentul, un simbol al orașului este pe cale să-și recapete strălucirea.
Cunoscută de botoșăneni drept Casa Pisoski și înregistrată în Lista monumentelor istorice sub denumirea de Casa Isăcescu, clădirea situată pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 57, vizavi de Muzeul Județean de Istorie și în imediata apropiere a Pietonalului Unirii, urmează să devină un muzeu de artă plastică. Proiectul este susținut de Consiliul Județean Botoșani, care a început demersurile oficiale pentru preluarea imobilului de la Ministerul Afacerilor Interne.
O clădire uitată, dar plină de povești
Construită în urmă cu mai bine de un secol, Casa Pisoski – Isăcescu este un monument istoric de o importanță aparte pentru nordul Moldovei. Ani de zile, a fost sediu pentru diverse instituții precum Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor sau Asociația Veteranilor de Război. În prezent, deși situată într-una dintre cele mai circulate zone din oraș, clădirea este în stare avansată de degradare și nefolosită.
Primii pași spre salvare
În ședința de săptămâna viitoare, Consiliul Județean Botoșani urmează să adopte hotărârea privind trecerea imobilului din domeniul public al statului în domeniul public al județului. Clădirea și terenul aferent — în total aproape 1.000 mp — vor putea fi astfel redate circuitului public și cultural.
“Imobilul […] este destinat pentru funcționarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean Botoșani sau pentru instituțiile publice de interes județean”, se arată în proiectul de hotărâre ce urmează să fie supus votului aleșilor județeni în ședința Consiliului Județean din 29 aprilie 2025.
Muzeul Județean Botoșani a solicitat preluarea acestei clădiri istorice pentru înființarea unui muzeu de artă plastică, menționând că în prezent orașul nu dispune de o astfel de instituție culturală.
O casă, două nume, o istorie impresionantă
Casa este strâns legată de numele colonelului Nicolae Pisoski, o figură importantă a Revoluției de la 1848 și susținător fervent al lui Alexandru Ioan Cuza. Istoricii susțin că Pisoski a fost cel care, în faimoasa „Sală a Elefantului” din Iași, i-a forțat pe deputați să ajungă la un consens privind desemnarea lui Cuza drept candidat unic pentru tronul Moldovei. „Dacă nu îl alegeți pe Cuza, vă tai pe toți! […]. De aici nimeni nu iese nebetegit dacă n-alege cum spun eu!”, ar fi spus Pisoski, potrivit istoricului Ionel Bejenariu.
Mai târziu, casa clădirea a intrat în posesia lui Vasile Isăcescu, care a reconstruit-o și i-a dat actuala înfățișare.
Cine a fost Vasile Isăcescu
Vasile Isăcescu s-a născut la 5 februarie 1863, în Botoşani, ca fiu al lui Iordache Isăcescu şi al Ecaterinei Mavroeni. A făcut câte două clase ale şcolii primare la institutele particulare Mironescu şi Mărgineanu din Botoşani, apoi a urmat, timp de trei ani, cursurile Liceului August Treboniu Laurian din acelaşi oraş. În continuare, a terminat Liceul Institutele Unite din Iaşi, după care a studiat Dreptul la Dresda şi Bruxelles.
Revenit în ţară, s-a înscris în Partidul Conservator, al cărui membru a fost până la scindarea lui, în anul 1908, când s-a alăturat grupului lui Take Ionescu; la moartea acestuia, în anul 1922, s-a retras din politică.
A fost şeful Poliţiei Botoşani (1890), subprefect al judeţului Botoşani (1891), vicepreşedinte al Consiliului Comunal Botoşani/viceprimar (1899), primarul comunei Şoldăneşti, cu sediul la Viforăni (1904), primarul oraşului Botoşani (6 martie 1905-1906), timp în care a renovat clădirea primăriei şi l-a primit pe Regele Carol I cu prilejul manevrelor militare, deputat în parlament (1906-1907, 1911) şi prefectul judeţului Botoşani (1912), în mandatul său fiind elaborate proiectele pentru ridicarea a trei spitale, construite sau refăcute 97 de poduri şi terminate clădirile mai multor şcoli.
Ce urmează
După finalizarea transferului, urmează o etapă esențială: restaurarea completă a clădirii. Fiind un monument istoric, lucrările vor trebui să respecte norme stricte de conservare și reabilitare.
Într-o perioadă în care patrimoniul cultural riscă să fie uitat, inițiativa Consiliului Județean Botoșani este un semn clar că trecutul poate fi transformat în viitor. Iar Casa Pisoski – Isăcescu, cândva scenă a istoriei mari, este pregătită să redevină un loc viu, deschis publicului și iubitorilor de artă.