miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăLocalTaina bisericii fără temelie din Vârfu Câmpului

Taina bisericii fără temelie din Vârfu Câmpului

În comuna Vârfu Câmpului, ascunsă într-o poieniță liniștită din cătunul Dobrinăuți-Hapăi, se află una dintre cele mai neobișnuite și prețioase biserici de lemn din România. Cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni”, acest mic lăcaș de cult nu este doar un simbol al credinței locale, ci și un monument istoric.

Biserica de lemn din Dobrinăuți-Hapăi este singurul lăcaș de cult construit direct pe roți, un detaliu extraordinar ce îi conferă o poveste aparte. Ridicată inițial în Lunca Siretului, a fost strămutată de două ori, dând dovadă de o mobilitate rar întâlnită în arhitectura religioasă. Din anul 1810, biserica își are locul actual în satul Dobrinăuți-Hapăi.

„Bisericuţa din cătunul Hapăi are formă de navă şi a fost ridicată din bârne de stejar, încheiate la colţuri în coadă de rândunică şi aşezate pe tălpi de stejar. Din cauza deselor mutări, Bisericuţa stă cu tălpile aşezate doar pe câteva pietre, fără a avea o temelie solidă”, au transmis reprezentanții CNIPT Botoșani.

Acoperișul, odinioară din șindrilă, a fost ulterior înlocuit cu tablă zincată, păstrând însă intacte crucile originale – mărturii vii ale unei istorii îndelungate. Exteriorul a fost blănit cu scândură pentru a proteja structura de lemn de intemperii.

Catapeteasma și Sfânta Masă, martorii timpului

Interiorul modest păstrează farmecul vremurilor de altădată: catapeteasma originală, deși deteriorată, încă stă la locul său, iar Sfânta Masă, cioplită dintr-un trunchi de copac, mărturisește despre simplitatea și profunzimea credinței de odinioară.

Până la începutul anilor 1900, această biserică a fost locul de rugăciune al sătenilor din Hapăi, înainte de ridicarea unei biserici de zid în satul Lunca.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
16.6 °
14.4 °
67 %
2.7kmh
97 %
mie
24 °
J
22 °
vin
19 °
S
24 °
D
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când nerăbdarea-i mare, sfâșii pachetul imediat ce l-ai primit, că nu ambalajul e important.

EDITORIAL

Recentul proiect de lege (aprilie 2025) privind eliminarea pensiilor speciale nu reprezintă altceva decât o dovadă în plus că în România normalitatea nu face...

EPIGRAMA ZILEI

La balamuc tv niște niște ciudate Zilnic ne spun, vărsând pe post mânia Că România e-n realitate Cum e Realitatea-n România... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...