Scandalul de corupție care zguduie administrația publică din județul Botoșani are noi consecințe. Cei doi primari arestați preventiv vor fi suspendați din funcție pe perioada arestului, prin ordin al prefectului. Anunțul a fost făcut miercuri de Dan Nechifor, reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Este vorba despre Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, și Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, ambii aflați în arest preventiv de la începutul acestei luni în urma acuzațiilor de luare de mită. Decizia de suspendare nu poate fi pusă însă în aplicare până la primirea oficială a sentinței Curții de Apel.
„Aşteptăm încă redactarea și transmiterea sentinței Curții de Apel pentru a emite cele două ordine de prefect de suspendare a primarilor pe perioada arestului preventiv”, a explicat prefectul Dan Nechifor.
Administraţiile locale pot intra în blocaj
Situația administrativă din cele două localități riscă să devină critică. Dacă primarii nu au delegat atribuțiile de ordonator de credite către alți reprezentanți prin hotărâri ale Consiliilor Locale, administrațiile locale pot intra într-un blocaj.
Astfel, în momentul în care va fi necesară semnarea unor documente va exista un vid de putere și ele nu vor putea fi transmise către autoritățile competente, ministere, CNI și așa mai departe.
Situaţie dificilă în comuna Mihai Eminescu
Un exemplu concret este chiar în comuna Mihai Eminescu, unde nu există în acest moment o persoană abilitată să semneze documentele necesare pentru o finanțare europeană. Această lipsă de delegare ar putea periclita proiecte importante pentru comunitate.
Dumitru Verginel Gireadă este anchetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, în trei acte materiale. La rândul său, Dan Oloeriu este cercetat pentru luare de mită. Ambii edili au fost reținuți în urma unei anchete derulate de autoritățile anticorupție, care vizează fapte grave de corupție în exercițiul funcției publice.
Primarul municipiului Botoşani, condamnat
Județul Botoșani este un caz aparte în ceea ce privește administrația locală, mai mulți primari fiind implicați în diverse fapte de natură penală.
Pe lângă cei doi primari arestați preventiv, și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru fapte asimilate infracțiunilor de corupție.
El a fost trimis în judecată de DNA, anul trecut, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.
Potrivit anchetatorilor, în vara anului 2021, la mai puțin de un an de la preluarea funcției, primarul i-ar fi solicitat unui subaltern să întocmească variantele propuse pentru subiectele la proba scrisă de la concursul pentru ocuparea postului de consilier superior în cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale, Compartimentul Urmărire, Încasare, Taxe, Impozite, Amenzi.
Ulterior, el ar fi solicitat, cu o zi înaintea examenului, să i se pună la dispoziție subiectele, iar acestea ar fi fost predate unei candidate, care a promovat mai apoi concursul.
Primarul din Păltiniş, judecat pentru aderarea la grup infracţional organizat
Pe listă se află și primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu, care a fost reales anul trecut pentru un nou mandat, deși a fost trimis în judecată de procurorii Biroului teritorial al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și este judecat de Tribunalul Botoșani pentru aderarea la un grup infracțional organizat și complicitate la contrabanda cu țigări.
Primarul din Drăguşeni, reţinut, suspectat de trafic de influenţă
La fel, primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nechita, a fost reținut, pe 20 decembrie 2023, de procurorii DNA, fiind suspectat de trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, primarul ar fi bănuit că, în cursul anului 2020, a pretins şi primit de la două persoane suma de 2.000 de euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a persoanelor respective pe un post de asistent medical. „Promisiunea făcută de inculpat nu ar mai fi fost adusă la îndeplinire, postul respectiv fiind ocupat, printr-un transfer, de către o altă persoană”, au precizat oficialii DNA. Reținut, Eugen Nechita a fost arestat preventiv și a stat după gratii o lună, după care a fost plasat sub control judiciar.
La Băluşeni, doi dintr-o lovitură, trimişi în judecată
Și la Bălușeni, în martie 2023, primarul Claudiu Gheorghe Doroftei (PSD) și Cătălin-Ovidiu Buhăianu-Obuf, administratorul public al comunei, au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Primul pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, iar cel de-al doilea pentru complicitate la cele două infracțiuni. Potrivit procurorilor DNA, primarul ar fi aprobat plata drepturilor salariale către Obuf, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-ar fi prezentat la serviciu decât ocazional și nu ar fi prestat activitățile la care era obligat prin contractul de management și prin fișa postului, Cătălin Ovidiu Buhăianu-Obuf ocupând concomitent două funcții – cea de director al Complexului Sportiv Național „Sala Polivalentă” București și cea de administrator public la Primăria comunei Bălușeni, aflată la mai bine de 400 de kilometri distanță de Capitală. Dosarul este pe rolul Tribunalului Botoșani.
Fostul primar din Ungureni, în atenţia DNA
În colimatorul DNA este și fostul primar al comunei Ungureni, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Potrivit anchetatorilor, pa data de 11 septembrie 2024, acesta și administratorul comunei Rareș Batîr ar fi pretins de la omul de afaceri Marcel Bârsan, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ 635.000 lei pe care societatea intenționa să îl obțină la licitația ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2024.
În schimb, Ivanache și Batîr i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri toate datele și criteriile de atribuire din documentația aferentă licitației, informații care nu erau destinate publicității, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă.