Alegerile prezidențiale din 2025 au adus o imagine neobișnuită în județ – un candidat la fotoliul de primar a intrat în cursa electorală fiind sub control judiciar, iar doi primari aflați în arest preventiv au votat după gratii.
Nici nu a ajuns primar, dar e bănuit de corupție
Viceprimarul comunei Coșula, Neculai Șchiopu, candidat din partea PSD la alegerile parțiale de astăzi, se află sub control judiciar după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Anchetatorii îl acuză pe candidat că ar fi cerut materiale de construcții în valoare de peste 30.000 de lei pentru a fi utilizate de o terță persoană.
Neculai Șchiopu este vizat într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, care a inclus nu mai puțin de 39 de percheziții desfășurate pe 7 aprilie, în județele Botoșani și Suceava. Dintre acestea, cinci au avut loc în instituții publice, restul la locuințele suspecților și la sedii ale unor firme.
DNA subliniază că, deși a fost începută urmărirea penală, acest lucru nu echivalează cu vinovăția viceprimarului, acesta beneficiind de prezumția de nevinovăție.
Vot din arest
Tot astăzi, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, primarii comunelor Mihai Eminescu și Flămânzi, Verginel Gireadă și Dan Oloeriu, ambii aflați în arest preventiv, au votat din detenție. Cei doi au solicitat urna mobilă la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani.
Ambii edili sunt cercetați de DNA pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, între aprilie 2023 și octombrie 2024, primarul Verginel Gireadă ar fi beneficiat de la omul de afaceri Marcel Bârsan de construcții în valoare de aproape 92.000 de lei, de sprijin pentru o firmă administrată de un membru al familiei sale, precum și de un contract avantajos de vânzare a unui teren, estimat la 50.000 de euro.
La rândul său, Dan Oloeriu ar fi primit materiale de construcții în valoare de peste 75.000 de lei, beton și lucrări de excavație pentru un imobil personal.
Cei doi fac parte din cele șapte persoane arestate în județ care au cerut să voteze în detenție. În total, la nivel județean, s-au înregistrat 1.596 de cereri pentru urna mobilă.
Sprijin pentru alegători fără acte valabile
Autoritățile locale au asigurat sprijin și pentru cetățenii care nu aveau documente de identitate valabile în ziua alegerilor. Serviciile de evidență a populației din județ au funcționat cu program prelungit, între orele 07:00 și 21:00, pentru a permite eliberarea de acte necesare votului.
Reamintim că orice cetățean român cu drept de vot poate participa la scrutin pe baza unui act de identitate valid – fie carte de identitate simplă sau electronică, buletin, carte provizorie ori carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile de profil.