A fost singura fiică a lui Liciniu, rege în cetatea Maghedon. Ea s-a născut păgână, iar numele ei a fost la început Penelope. Când a împlinit șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere. A fost închisă în acest turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria şi cu Apelian, un bătrân înțelept de la care află despre Hristos. A fost botezată de Sfântul Timotei, primind numele de Irina. Tatăl ei a chinuit-o mult pentru asta, dar cu rugăciune l-a adus la creștinism și pe el.
Sfânta Irina a devenit o persoană foarte importantă în cetate, convertind mulți păgâni și pentru aceasta a fost supusă la multe chinuri în vremea a patru împărați. A fost îngropată într-o groapă cu șerpi, a încercat să o taie în două cu ferăstrăul, i-au pus în picioare încălțăminte de fier având în spate un sac de nisip, au înhămat-o la o căruță. A fost omorâtă de regele Sapur, dar Dumnezeu a înviat-o. Regele şi mulți din popor, văzând aceasta, au crezut în Hristos şi s-au botezat.
În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.
Sfântul Efrem cel Nou
S-a născut în 1384, în Grecia, primind numele de Constantin după Botez. La vârsta de 14 ani intra ca monah în Mănăstirea Bună Vestire, undeva în Atica, Grecia unde timp de 27 de ani va viețui în sfințenie fiind hirotonit preot.
În anul 1424, atacând mănăstirea, turcii omoară pe toți călugării pe care îi găsesc în ea, afară de Sfântul Efrem cel Nou, care nu se afla în mănăstire în acel ceas, ci într-o peșteră de lângă mănăstire.
Peste încă un an, turcii vor ataca din nou mănăstirea, cu această ocazie prinzându-l şi pe Sfântul Efrem în ziua de 14 septembrie 1425, dată în care sfântul împlinea 41 de ani. El a fost luat rob și vreme de opt luni şi jumătate turcii păgâni îl vor supune pe sfânt la chinuri groaznice, chiar în curtea mănăstirii sale fiind pironit cu cuie de un copac
Sfântul Efrem cel Nou a adormit în Domnul în ziua de 5 mai 1426 la 42 de ani.
Preot Olivian SANDU