marți, mai 6, 2025
AcasăLocalBotoșănenii au datorii de peste șase milioane de lei la Modern Calor....

Botoșănenii au datorii de peste șase milioane de lei la Modern Calor. Ce riscă aceștia

La finalul sezonului rece, foarte mulți botoșăneni au datorii la Modern Calor. Potrivit ultimelor date puse la dispoziție de societate, suma totală a debitelor restante se ridica la 6,64 milioane de lei, înregistrând o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când soldul era de 5,47 milioane de lei. 

Evoluția datoriilor în perioada aprilie 2024 – martie 2025 arată o creștere de 17,63%. Această tendință a fost influențată de un consum mai ridicat de energie termică ca urmare a scăderii temperaturilor în sezonul rece, dar și de dificultățile întâmpinate de o parte dintre botoșăneni în achitarea la timp a obligațiilor financiare, precum și de majorarea cantității de energie termică livrată, susține conducerea societății.

Topul restanțierilor

Printre cei mai mari restanțieri se află 16 clienți cu solduri restante mai mari de 20.000 de lei și 15 clienți cu datorii între 15.000 și 20.000 de lei. De asemenea, 44 de consumatori au restanțe între 10.000 și 15.000 de lei, iar 25 de clienți au solduri mai mici de 10.000 de lei.

Toate debitele care depășesc 10.000 de lei sunt deja în procedură de recuperare, prin acțiuni în instanță și dosare aflate pe rolul executorilor judecătorești.

„Subliniem faptul că toate cheltuielile aferente executării silite – inclusiv taxele OCPI, onorariile executorilor judecătorești și penalitățile – pot conduce la dublarea sumei totale de plată, generând o presiune suplimentară asupra bugetului personal al cetățenilor. Menționăm că executorii judecătorești au dreptul legal de a institui popriri asupra conturilor și veniturilor debitorilor, o măsură nedorită, dar perfect conformă cu prevederile legale, ce poate fi evitată prin achitarea la termen a facturilor datorate”, au transmis reprezentanții Modern Calor.

Sute de dosare trimise pe masa executorilor de la începutul anului

Începând cu ianuarie 2025, au fost transmise 300 de dosare către executorii judecătorești, aferente debitelor acumulate între 2023 și prezent. În perioada următoare, vor începe demersurile pentru recuperarea datoriilor aferente anului 2024.

„De asemenea, în unele cazuri, ca urmare a procedurilor de executare silită și a cumulării datoriilor față de mai mulți creditori, un număr de 5 apartamente au fost supuse valorificării prin licitație publică, recuperându-se astfel debitele restante”, spun reprezentanții societății.

Modern Calor transmite lunar, în mod gratuit, mesaje SMS și înștiințări de plată către clienți, înaintea inițierii procedurilor de executare silită, fără a genera costuri suplimentare pentru aceștia. Aceste notificări au ca scop principal informarea în timp util a utilizatorilor și încurajarea conformării voluntare la obligațiile de plată, contribuind astfel la evitarea acumulării de datorii și a eventualelor consecințe legale.

„Adresăm rugămintea tuturor clienților care întâmpină dificultăți financiare să contacteze societatea în vederea stabilirii unor soluții amiabile, precum eșalonări sau angajamente de plată, în scopul evitării acumulării de costuri suplimentare și al prevenirii declanșării procedurilor de executare silită”, este îndemnul reprezentanților Modern Calor.

Taxa pe ţevile Modern Calor a încins spiritele în iarnă

Amintim că în sezonul rece 2024-2025 au fost introduse noi reglementări de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Conform Ordinului ANRE nr. 7, în vigoare din august 2024, toți locatarii unui bloc, inclusiv cei care și-au instalat centrale proprii, sunt obligați să plătească o cotă de 50% din factura totală de energie termică aferentă întregii clădiri, cunoscută și ca „taxa pe țeavă”. Acest ordin înlocuiește o reglementare anterioară și reglementează modul în care este alocat consumul de energie termică între apartamente și spațiile comune.

Modificarea a generat un val de nemulțumiri printre locatarii debranșați, care consideră că această cotă mult prea mare, ajungând să plătească sume semnificativ mai ridicate. „De la 30 de lei, cam așa dădeam până acum, am ajuns să plătesc 80, enorm”, spunea un botoșănean.

„Concret, de la câțiva lei, au ajuns să plătească zeci de lei cei care sunt debranșați”

Această reglementare a stârnit un număr considerabil de reclamații, iar Protecția Consumatorilor a venit în control de mai multe ori, fiind înregistrate plângeri și la autoritățile locale.

„Este adevărat, concret, de la câțiva lei, au ajuns să plătească zeci de lei cei care sunt debranșați. (…) Nu sunt de acord cu modul de repartizare, dar este lege și trebuie să o aplicăm”, declara Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.

Din cele 42.820 de apartamente din municipiu, doar aproximativ 10.000 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. În schimb, cei aproximativ 6.200 de posesorii de centrale primesc facturi pentru încălzirea spaţiilor comune. În plus, nu trebuie uitat faptul că statul asigură şi ajutoare la încălzire pentru familiile cu venituri scăzute.

Subvenţie uriaşă pentru Modern Calor, pe care o plătim cu toţii

În acest an, Municipalitatea a alocat o subvenție de șapte milioane de lei este pe termoficare, în condiţiile în care conducerea societăţii a solicitat 11,15 milioane de lei. Practic, suma alocată reprezintă 62% din necesarul fundamentat de societate și acoperă primele nouă luni din an.

Pentru anul 2024, din bugetul local al municipiului Botoșani a fost alocată sumă de 8,15 milioane de lei pentru termoficare. Practic, banii pentru subvenţia la termoficare sunt colectaţi de la toţi botoşănenii, deși cei mai mulți nu au nicio relaţie contractuală cu această societate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
12.6 °
73 %
2.9kmh
100 %
mar
16 °
mie
12 °
J
11 °
vin
11 °
S
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit s-au făcut secții de votare pentru cei care nu mai sunt printre noi, dar încă sunt în registrul electoral.

EDITORIAL

Când justiția începe să miroasă a tocmeală, ceva e profund stricat în sistemul care ar trebui să fie stâlpul dreptății într-o societate. Ultimul caz...

EPIGRAMA ZILEI

E ziua-n care Nu scot mașina din parcare Pentru că un neterminat De vreo trei ore m-a blocat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...