Controlul declanșat de autorități, miercuri, la Centrul de îngrijire „Casa Elena” din municipiul Dorohoi a scos la iveală condiții de coșmar în care erau ţinuţi zeci de oameni. În urma verificărilor, autoritățile au descoperit condiții inumane: supraaglomerare, alimente și medicamente expirate, pacienți cu răni grave și camere insalubre. Polițiștii investighează un posibil caz de omor, după ce o femeie a murit în condiții suspecte. Familia acesteia a cerut deshumarea și o anchetă penală.
Acest centru funcționa încă din 2018. Deși avea autorizație pentru doar 25 de persoane, aici erau adăpostite peste 70.
Mulți dintre vârstnici erau ascunși în anexe ilegale în condiții inumane. Inspectorii au găsit în bucătărie alimente expirate și ustensile murdare, iar în camere, bătrâni cu răni grave și bandaje murdare.
„Bucătăria deja se zugrăvește, beneficiarii nu știm unde vor fi relocați, li s-a lăsat măsură să fie relocați în cel mai scurt timp, iar vă spuneam aseară pentru că am văzut piciorul unei beneficiare bandajat, astăzi am rugat să i se desfacă piciorul, piciorul are… nu-s medic și nu știu exact ca să nu vorbesc prostii, e necrozat, carnea este neagră, lipsește o bucată din el, am înțeles că ar fi tratată de către un medic chirurg.
Au venit cei de la criminalistică au desigilat medicamentele pe care eu le-am sigilat aseară și acum o să le ia, urmează să facem o sesizare și pentru încălcarea intimității în camere pentru că erau beneficiarii filmați acolo”, a precizat Monica Dumitrescu, inspector Consiliul de Monitorizare, autoritatea care se ocupă cu protejarea persoanelor cu dizabilităţi.
Și în zona de depozitare a medicamentelor, inspectorii au descoperit nereguli grave.
“Cred că a fost ajutată să moară, categoric”
Totul scandalul care a dus la scoaterea la lumină a acestei situaţii a pornit de la fratele unei paciente de 75 de ani, care a murit în centru. „Domnule, era cum să spun, mai ceva ca o femeie de 50 de ani, muncea tot, își punea tot, n-avea nevoie de ajutor. Nimeni nu mi-a spus că sora mea este în necaz. Eu cred că, deci la temperamentul ei, cred că a fost ajutată să moară, categoric. La cum au acționat procurorii și au ajuns la centrul acesta unde în loc de 25 de oameni au găsit 72 și în ce condiții erau.
Practic ea m-a sunat pe 26 ianuarie că a murit și am găsit-o în sicriu, certificatul de deces l-a scos pe 27, realitatea zice că pe 22 s-ar fi stins, acum să văd medico legal ce spune când s-a stins, dar toate actele care s-au făcut s-au făcut în grabă, scrisul lui sor-mea elegant, semnătura nu bate sub nicio formă”, a spus Nelu Conovaru, fratele femeii decedate.
Deshumare cerută de rude
Practic, acesta acuză că la scurt timp după ce sora lui a ajuns în căminul de bătrâni şi a vândut casa chiar contabilei centrului, aceasta a decedat în mod subit. Mai mult, banii din cont ar fi fost retraşi de la bancomat după ce femeia ar fi decedat.
Bărbatul a cerut deshumarea și susține că decesul ar fi fost ascuns, iar semnătura pacientei de pe actele de internare nu este autentică.
Anchetă pentru omor deschisă de poliţişti
În urma plângerilor depuse de bărbat poliţiştii au deschis o anchetă.
„În cursul lunii aprilie 2025 la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a fost înregistrat un dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de „omor” ca urmare a unei sesizări cu privire la existența unor suspiciuni privind decesul în cursul lunii ianuarie anul curent a unei femeie ce era internată într-un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din municipiul Dorohoi”, a precizat inspector principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.
Ce spun administratorii centrului
Pacienta decedată a fost deshumată de către autorități, iar acum se așteaptă rezultatul IML. Administratorii centrului nu au vrut să ofere nicio informație. „Lăsăm autoritățile să-și facă treaba”, s-a limita în a declara Dumitru Coşman, administratorul căminului de bătrâni.
Centrul nu declara toți pacienții, iar veniturile obținute nu apăreau în contabilitate
Ancheta scoate la iveală nu doar suspiciuni de omor, ci și evaziune fiscală și fals în acte. Potrivit poliției, centrul nu declara toți pacienții, iar veniturile obținute nu apăreau în contabilitate.
„Cu privire la aceste aspecte, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a mai fost înregistrat un dosar penal, având ca obiect următoarele infracțiuni: ”evaziune fiscală”, referitor la faptul că au fost identificați mai mulți beneficiari internați decât numărul maxim de persoane pentru care este autorizat centrul, iar veniturile realizate nu au fost evidențiate în actele contabile, „abuz în serviciu”, constând în neîndeplinirea obligațiilor stabilite de art. 13 din Legea 8/2016, respectiv aceea de a notifica anumite instituții cu privire la decesul în centru al unei persoane cu dizabilități, „fals intelectual”, constând în faptul că reprezentanții statului nu au consemnat în procesul-verbal de control situația reală a activității centrului”, a mai arătat Delia Nenişcu, reprezentantul IPJ Botoşani.
Pe lângă ancheta penală de la Parchetul Tribunalului, a fost deschis și un alt dosar, de această dată la Parchetul Judecătoriei Dorohoi. Organele de cercetare penală s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunile de „trafic de produse sau substanțe toxice” și „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, fiind înregistrat un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
“45 de milioane plătim lunar”
În tot acest timp, unele rude susțin că nu au observat probleme și că personalul se ocupa de bătrâni. „De curățenie este foarte curat, niciodată nu am găsit mizerie, schimbă, face tot timpul de față cu minte de câte ori l-au schimbat. 45 de milioane plătim lunar. E convenabil, dacă eu nu pot să-l las să mănânce viermi acolo, nu trebuie să fie îngrijit?! Cine să-l îngrijească?! Nu am nimic de reproşat, niciodată. Nici jumătate de cuvânt”, a spus ruda unuia dintre beneficiari.
Centrul a fost închis, beneficiarii urmează să fie relocați, iar ancheta este în plină desfășurare. Procurorii anunță că urmează audieri, expertize medico-legale și verificări ale tuturor documentelor contabile și medicale.
„Pentru persoanele cazate în spațiul neautorizat vor fi notificați imediat aparținătorii în scopul preluării acestora. În cazul în care aparținătorii nu se vor prezenta, persoanele afectate vor fi cazate, cu sprijinul primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi, unde vor primi toate cele necesare pentru o relocare temporară în condiții de siguranță”, a transmis şi instituţia Prefectului Botoşani.