marți, mai 13, 2025
AcasăLocalProces intentat de asociația care deține "azilul groazei" de la Dorohoi după...

Proces intentat de asociația care deține “azilul groazei” de la Dorohoi după sancțiunile dure

Situația tensionată de la centrul de îngrijire „Casa Elena” capătă noi dimensiuni. Asociația „Dă speranță vieții”, care administrează unitatea socială aflată în mijlocul unui scandal public major, a deschis luni un proces împotriva Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) și a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Botoșani, după ce instituțiile de control au aplicat sancțiuni severe în urma verificărilor efectuate săptămâna trecută.

Demersul în instanță vine în contextul în care la ședința extraordinară a Colegiului Prefectural de luni, 12 mai, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a declarat că activitatea centrului ar putea fi reluată, întrucât neregulile identificate de autorități nu ar avea legătură cu activitatea directă a asociației. Potrivit edilului, problemele au fost descoperite într-o clădire neautorizată, situată pe un teren ce nu aparține asociației, ci unei persoane fizice.

Val de sancţiuni

Scandalul a izbucnit în urma unor controale efectuate de instituțiile statului, care au scos la iveală nereguli grave. Mai mulți bătrâni au fost găsiți în condiții improprii, într-un imobil care nu avea avizele necesare pentru funcționare. În urma acestor constatări, DSP Botoșani a aplicat o amendă de 20.000 de lei și a retras autorizația sanitară, ceea ce a dus la suspendarea completă a activității centrului.

Și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a intervenit, impunând sancțiuni în valoare totală de 45.000 de lei, închizând temporar blocul alimentar și interzicând utilizarea alimentelor considerate nesigure.

Cea mai dură măsură a venit din partea AJPIS, care a decis retragerea licenței de funcționare a centrului. De asemenea, asociația nu va mai putea deschide alte servicii sociale timp de trei ani și a fost sancționată cu o amendă de 80.000 de lei. Totodată, s-a declanșat un plan de urgență pentru relocarea celor 75 de beneficiari, în condițiile în care centrul avea aprobare pentru doar 25 de locuri.

Anchetă pentru omor

Mai grav este că dosarul a ajuns și pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, după decesul unei femei internate în centrul vizat.

Până în prezent, trei dintre beneficiari au fost transferați la Spitalul Municipal Dorohoi, din cauza problemelor medicale grave, iar pentru ceilalți, autoritățile au informat aparținătorii pentru a prelua responsabilitatea.

Vârstnicii nu vor mai fi cazați permanent în centrele de stat

La ședința de luni, Constantin Bursuc, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a tras un semnal de alarmă asupra situației tot mai complicate a sistemului de îngrijire din România.

„Normativele europene ne îngrădesc într-un fel sau altul centralizarea în centre de permanență rezidențiale și trebuie să căutăm oportunități pentru centrele de zi. Noi acordăm tot sprijinul tuturor instituțiilor și mediului privat care ne solicită ajutorul. Trebuie să existe din punctul meu de vedere o colaborare, ca ceea ce s-a întâmplat la Dorohoi să nu se mai întâmple nicăieri în județul Botoșani”, a spus Constantin Bursuc.

Oficialul a subliniat că, în condițiile în care familiile celor internați sunt adesea plecate în străinătate și pot contribui doar financiar, este nevoie urgentă de soluții viabile și sustenabile. „Beneficiarii din centre vin din toate unitățile administrativ teritoriale ale județului Botoșani, nu din municipiul Dorohoi. Sau cred că la centrul din Dorohoi beneficiarii nu erau doar din municipiu, ci de pe toată raza județului Botoșani și chiar din alte județe”, a adăugat acesta.

De la noi nu pleacă nimeni, din contră, în fiecare zi avem noi cereri”

Vicepreședintele CJ a atras atenția că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) are termen până la sfârșitul anului viitor să reducă numărul persoanelor instituționalizate.

„Trebuie să reducem la 125 (n.r. – vârstnici plasați în centre) în județul Botoșani. Noi avem 600 la nivel de Consiliul Județean instituționalizați. Vă dați seama, ca să ajungem la 125, de la noi nu pleacă nimeni, din contră, în fiecare zi avem noi cereri. De asta, cu ajutorul dvs., cu ajutorul celor care investesc din mediul privat, dar într-un mod mai asumat, este foarte bine când vii alături de un beneficiar cu probleme sau de o familie care întâmpină diferite probleme din cauza bolilor sau persoanelor cu handicap”, a explicat Bursuc. Astfel, accentul ar trebui să cadă pe servicii asigurate direct la domiciliul vârstnicilor sau în activitățile derulate în centrele de zi

În lipsa centrelor de zi finanțate din fonduri europene, singura alternativă rămâne sistemul privat. Însă costurile ridicate – de câteva mii de lei pe lună pentru un singur loc – sunt inaccesibile pentru multe familii, iar listele de așteptare sunt deja pline.

Scandalul de la „Casa Elena” a scos la lumină problemele sistemice ale rețelei de îngrijire din județul Botoșani. În timp ce autoritățile caută vinovați și soluții, nevoia de reformă reală și investiții sustenabile devine tot mai evidentă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.7 °
11.6 °
68 %
2.6kmh
82 %
mar
13 °
mie
16 °
J
19 °
vin
10 °
S
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Micii intră la apă exact ca leul în faţa euro. Aviz suveraniştilor.    

EDITORIAL

Sfârșitul primei săptămâni din luna mai a adus la Botoșani și altceva în afară de alegerile cu rezultatele știute și cu consecințe încă în...

EPIGRAMA ZILEI

Cred c-ar trebui să-ncerci Un meniu mai variat, Nu toată ziua ciuperci Asortate cu rahat! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...