miercuri, mai 14, 2025
AcasăLocalBotoșănean păcălit de 1.000.000 de lei: Cum o singură convorbire telefonică a...

Botoșănean păcălit de 1.000.000 de lei: Cum o singură convorbire telefonică a dus la una dintre cele mai mari fraude online din județ

Un botoșănean a pierdut un milion de lei după ce a căzut victimă unei escrocherii informatice de proporții, ilustrând cât de vulnerabili pot fi utilizatorii de internet în fața unor infractori tot mai ingenioși. Incidentul, petrecut la începutul lunii mai, trage un nou semnal de alarmă asupra pericolului tot mai mare reprezentat de fraudele online, în ciuda scăderii numărului acestor infracțiuni în județul Botoșani.

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, victima a fost contactată telefonic de un individ care s-a dat drept reprezentant al Băncii Transilvania. Sub pretextul unor presupuse tranzacții neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină, escrocul a câștigat încrederea botoșăneanului, care a căzut în capcana unei înșelăciuni elaborate.

A doua zi, victima a fost sunată din nou, de pe un număr care părea a aparține băncii – o tehnică cunoscută sub numele de „spoofing”. De această dată, presupusul angajat a susținut că datele bancare ale botoșăneanului ar fi fost compromise de un coleg al său și că este nevoie urgentă de aplicarea unor „măsuri de securitate”. Sub acest pretext, victima a fost determinată să instaleze aplicații de tip „remote control” care i-au oferit atacatorului acces complet la telefon. În cele din urmă, infractorul a reușit să autorizeze o plată de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.

Deși reprezentanții reali ai băncii au încercat să ia legătura cu victima chiar în timpul efectuării tranzacției, escrocul, aflat în continuare în apel, a convins-o să ignore apelul, pretinzând că este vorba doar de un robot automat. Convorbirea telefonică a durat aproximativ trei ore, iar abia la finalul ei botoșăneanul a realizat că fusese înșelat.

Cazuri în scădere, dar pericolul persistă

De la începutul anului 2025, în județul Botoșani au fost înregistrate 61 de infracțiuni informatice, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Acest progres se datorează, în mare parte, campaniei de prevenire „Siguranța ta on-line depinde de tine!” demarată în decembrie 2024. Totuși, polițiștii atrag atenția că, în ciuda acestor eforturi, există în continuare persoane care cad victime acestor escrocherii.

Printre cele mai frecvente tipuri de fraude online se numără phishing-ul (e-mailuri sau SMS-uri false), vânzările fictive pe site-uri de anunțuri, escrocheriile romantice (love scam), investițiile false și furtul de identitate.

Cum să te protejezi: sfaturi esențiale de la polițiști

Pentru a evita capcanele întinse de infractorii cibernetici, autoritățile recomandă următoarele măsuri:

Nu oferi niciodată datele personale sau bancare prin telefon sau e-mail.

Nu instala aplicații la cererea unor necunoscuți, indiferent cât de credibili par.

Verifică întotdeauna autenticitatea apelurilor primite, mai ales cele care pretind a fi de la bănci sau instituții.

Fii atent la mesajele cu un ton alarmist și la linkurile suspecte.

Dacă ai fost victima unei fraude online, păstrează toate dovezile – mesaje, capturi de ecran – și anunță imediat poliția și banca emitentă a cardului.

Cazul botoșăneanului înșelat cu un milion de lei servește drept avertisment pentru toți utilizatorii de internet: vigilența este primul și cel mai important pas spre siguranță.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
18.3 °
16.6 °
42 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
J
18 °
vin
11 °
S
11 °
D
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O mașinărie complicată, dar la care s-au luat măsuri de siguranță.

EDITORIAL

Referitor la direcțiile, tendințele, modalitățile și scopurile guvernării unei țări, din capul locului vreau să lămuresc un lucru extrem de simplu, dar complicat până...

EPIGRAMA ZILEI

Ofilind narciși și loturi, Gheare reci se-apropie, Primăvara asta, totuși, Nu-i decât o...scorpie! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...