Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a decis să investească din banii proprii într-un proiect vital pentru sănătatea publică locală – o sală de operații destinată neurochirurgiei, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Este vorba despre o investiție privată în valoare de aproximativ 300.000 de euro, menită să îmbunătățească infrastructura medicală și să crească nivelul actului medical oferit botoșănenilor.
Noua sală va deservi întreg blocul operator și urmează să fie dotată la cele mai înalte standarde. Deși construcția este finanțată de un grup de antreprenori locali, din care face parte și Valeriu Iftime, sala va rămâne în patrimoniul Spitalului Județean.
Hotărâre aprobată în CJ
Pentru ca lucrările să poată începe, Consiliul Județean a aprobat astăzi dimineață, în cadrul unei ședințe extraordinare, hotărârea privind eliberarea acordului necesar obținerii autorizației de construire. Documentul este esențial pentru a putea obține aprobarea de la Primăria Municipiului Botoșani și a demara construcția cât mai curând.
„Acest proiect necesită autorizarea Primăriei Municipiului Botoșani, dar avem nevoie și de o hotărâre a Consiliului Județean privind eliberarea acordului pentru autorizația de construcție. Este o lucrare de vreo 300.000 de euro. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și domnului doctor Kiss care va beneficia în mod direct de sala nouă. Această sală de operație va rămâne spitalului, însă finanțarea este privată”, a spus în plenul ședinței CJ Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.
Valeriu Iftime s-a abținut de la vot
Pentru a evita un posibil conflict de interese, Valeriu Iftime s-a abținut de la votul asupra proiectului, după ce s-a consultat în prealabil și cu secretarul județului, ,Stelică Bejenariu. „Eu sunt prins în echipa de finanțare. Nu intru în incompatibilitate? Mă abțin de la vot”, a afirmat președintele Consiliului Județean.
Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi, consilierii județeni recunoscând importanța și urgența unei astfel de inițiative. Asta pentru că mulți pacienți din județ sunt dirijați în continuare spre clinicile de neurochirurgie din zonă.
„S-au realizat expertizele”
Managerul spitalului a mai precizat că toate documentele tehnice sunt deja pregătite, iar autorizația de construcție este ultimul pas birocratic care mai lipsește.
„S-au realizat expertizele, este proiectul tehnic și toată documentația făcută de acești investitori. Pentru obținerea autorizației de construire și demararea lucrărilor în cel mai scurt timp depindem de hotărârea consiliului județean”, a completat Corneliu Prepeliță.
Valeriu Iftime a subliniat că inițiativa, care a venit în urma consultărilor dintre oamenii de afaceri din județ, este una extrem de valoroasă pentru sistemul de sănătate din județ și a ținut să-l aprecieze public pe medicul neurochirurg Petre Atilla Kiss, pentru implicarea sa.
„Este o chestiune ultra constructivă. Domnul doctor Kiss mi se pare foarte dinamic și implicat. Proiectul l-am discutat cu domnul Kiss în ianuarie”, a conchis Valeriu Iftime.
Această investiție este un exemplu clar că sprijinul venit din partea mediului privat poate accelera dezvoltarea infrastructurii medicale și poate contribui direct la salvarea de vieți.