Românii au mai puțini bani în conturile pentru bătrânețe, iar printre cei afectați se numără și mii de botoșăneni care contribuie lunar la Pilonul II și III de pensii. În doar o săptămână, după primul tur al alegerilor, fondurile de pensii private au pierdut aproape 5 miliarde de lei, echivalentul a 600 de lei în minus, în medie, pentru fiecare dintre cei 9 milioane de contribuabili.
Pentru botoșănenii care și-au pus speranța în economiile din Pilonul II, scăderea este resimțită direct: pentru un cont mediu de 19.000 de lei, pierderea ajunge la peste 600 de lei. În unele cazuri, suma pierdută urcă până la 824 de lei. La Pilonul III, contribuabilii au pierdut între 81 și 308 lei per cont.
„Dacă ne uităm la primul trimestru al acestui an, unde avem un profit de 3,6 miliarde de lei, în prima săptămână de după turul I al alegerilor s-au evaporat undeva la 5 miliarde de lei, adică efectiv s-a dus tot profitul din primul trimestru şi suntem pe minus, pe pierdere, atât la Pilonul 2, cât și la Pilonul 3. Banii noștri din Pilonul 2 și 3, deci banii din sistemul de pensii private, sunt investiți în mod continuu pe piețele financiare, iar aceste piețe financiare sunt foarte sensibile și reacționează imediat la orice eveniment negativ din viața politică”, a explicat George Moț, fondatorul unei platforme de analiză a fondurilor de pensii.
„România este pe marginea prăpastiei”
Situația e cu atât mai gravă pentru pensionarii care s-au retras chiar în această perioadă. Pentru aceștia, pierderile sunt definitive: între 700 și 1.068 de lei în minus la pensia lunară.
În județul Botoșani, unde veniturile sunt oricum printre cele mai mici din țară, astfel de pierderi nu sunt deloc ușor de suportat. Pentru cei care încă muncesc, fondurile ar putea recupera în timp, dar incertitudinea economică și politică planează.
„Unul dintre cele mai subestimate riscuri este că noi suntem pe marginea prăpastiei în ceea ce priveşte nota dată de agenţiile de rating. România este la limita de jos a economiilor numite investment cu perspectivă negativă”, avertizează profesorul de economie Radu Nechita. O eventuală retrogradare ar putea duce la noi scăderi ale sumelor din fondurile de pensii, din moment ce peste două treimi din investițiile acestora sunt în titluri de stat.
În acest moment, botoșănenii contribuie la un sistem care, în teorie, ar trebui să le asigure un viitor mai sigur. Dar în practică, instabilitatea politică și lipsa unor politici economice coerente îi lasă tot mai expuși.