Într-o săptămână, polițiștii de frontieră din Botoșani au scos din apele Prutului și ale lacului de acumulare Bucecea aproximativ 400 de metri de plase de pescuit montate ilegal. Intervențiile au avut loc în plină perioadă de prohibiție, când pescuitul este interzis pentru protejarea peștilor aflați în perioada de reproducere.
Pe 13 mai, în jurul orei 22,30, aparatura de supraveghere a poliției de frontieră de la Stânca a detectat două persoane care scoteau plase din Prut. Polițiștii au ajuns rapid la fața locului și au găsit o plasă textilă de aproximativ 80 de metri. „Colegii noștri s-au deplasat imediat la fața locului și au depistat în apă o plasă de pescuit din fir textil, în lungime totală de aproximativ 80 metri. Lucrătorii noştri au îndepărtat plasa de pescuit din apă, fiind ridicată în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie, precum şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală și deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, a arătat Minodora Răcnea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
O zi mai târziu, pe 14 mai, polițiștii de frontieră botoșăneni, în colaborare cu reprezentanți ai AJVPS, au găsit alte trei plase întinse pe lacul Bucecea. Lungimea totală – 300 de metri. Plasele au fost scoase din apă, iar cei implicați s-au ales cu dosare penale. „Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasa de pescuit din apă, fiind ridicată în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie, precum şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală și deţinerea, utilizarea și/sau comercializarea uneltelor de plasă de tip monofilament”, a adăugat Minodora Răcnea.