vineri, mai 23, 2025
AcasăLocalCe facem în weekend la Botoşani? Lista evenimentelor

Ce facem în weekend la Botoşani? Lista evenimentelor

De vineri până duminică, Botoșaniul vibrează de evenimente: muzică semnată Brahms, piese de teatru pentru toate vârstele, filme europene premiate și expoziții care provoacă imaginația. Iar dacă vrei mai mult, ai parte și de dezbateri literare sau vernisaje în aer liber.

Compoziții semnate de Brahms la Casa de Cultură a Sindicatelor

Filarmonica „George Enescu” susține vineri, de la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor concertul „Brahms – Symphony no.3”.

Pe scenă vor urca Kanno Koichiro (dirijor) și Remus Azoiței (solist vioară). În programul recitalului se regăsesc compoziții de Johannes Brahms („Concertul Nr. 1 pentru vioară și orchestră în Re Major, Op.77” și „Simfonia Nr. 3 în Fa Major Op.90”).

Piesă de teatru pusă în scenă de Drama Club

Vineri, de la ora 18:30, la Teatrul „Mihai Eminescu” tinerii actori ai grupului Drama Club vor pune în scenă piesa de teatru intitulată „Jocuri din curtea din spate”.

Spectacolul este o adaptare după „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, în regia Ellei Nistor. Biletele costa 20 de lei şi pot fi cumpărate de la teatru, în ziua reprezentaţiei.

Vernisaj la Galeriile de Artă

Sâmbătă, de la ora 11:30, la Colecția de Artă Botoșani va avea loc vernisajul expoziției „Călătorie în univers abstract”. Artista care expune este Lila Lungulescu. Aceasta propune spre vizionare peste 25 de lucrări de artă abstractă realizate în diferite perioade ale creației.

Evenimentul este găzduit de Muzeul Județean Botoșani și poate fi vizitat în perioada 19-31 mai, în spațiul Colecției de Artă Botoșani.

Conferințe, vizite în biblioteci și prezentări de carte la Ipotești

În perioada 23-24 mai, la Memorialul Ipotești, va avea loc cea de a XII-a ediție a evenimentului intitulat „Seminar Eminescu”. Studenți și profesori ai mai multor centre universitare din România, Republica Moldova, Ucraina  și Italia vor participa în cadrul mai multor conferințe, seminare, ateliere, vizite în biblioteci și prezentări de carte.

Evenimentul este organizat de reprezentanții Memorialului Ipotești și îi are ca invitați pe cei de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți – Republica Moldova, „Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano – Italia, Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți – Ucraina).

Trei ateliere vineri

Pe 23 mai, de la ora 9:30, lucrările seminarului vor fi deschise de către coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu. În prima zi vor avea loc trei  ateliere: „Eminescu, autoportret epistolar” (moderator – lector univ. dr. Adrian Jicu – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), „Mondenitate şi intimitate în relaţia Eminescu – Mite Kremnitz” (moderator – lector univ. dr. Gabriel Nedelea – Universitatea din Craiova) și „Mihai Eminescu, Sărmanul Dionis.

Gesturile surprinzătoare ale prozatorului” (moderatoare – lector univ. dr. Anca Tomoioagă – Universitatea din Oradea). În aceeași zi, de la ora 11:30, vor mai avea loc și două prezentări de carte. În cadrul atelierului „Eminescu: post-biografii” va avea loc o discuție cu autorul cărții „Solomonarul. Romanul unei revoluții fără început și sfârșit” Florin Chirculescu (moderată de prof. Daniela Petroșel). De la ora 17:20 va avea loc prezentarea volumului „Maiorescu. Confesiunile unui stoic” semnat de Adrian Jicu. Discuția va fi moderată de prof. Mircea A. Diaconu.

Pe 24 mai, va avea loc atelierul „Andrei Mureșanu. Interpretări ale teatrului istoric eminescian” (moderatoare – asistent univ. dr. Alexandra Olteanu  – Universitatea „A. I. Cuza” Iași). Prof. dr. Angela Vasilovici („Università Cattolica del Sacro Cuore” din Milano) va susține, în aceeași zi, conferința „Ce vină are Eminescu?  Veneția 1964. În culisele unei reuniuni istorice”.

Vor urma intervențiile și dezbaterile finale, la care vor participa: Alexandra Olteanu,  Daniela Petroșel, Anca Tomoioagă, Angela Vasilovici, Felicia Vrânceanu, Florin Chirculescu, Mircea A. Diaconu, Adrian Jicu, Anatol Moraru, Gabriel Nedelea. Seminarul se va încheia cu vizite la Fondul de carte al mănăstirii Vorona și la Biblioteca din Dorohoi.

„Festivalul Filmului European” la Cinematograful Unirea

În perioada 22-25 mai, la Cinematograful Unirea are loc Festivalul Filmului European. În acest weekend, botoșănenii pot viziona vineri de la ora 15:00 „Vestita invazie a urșilor în Sicilia”, de la ora 17:00 „Femei pe fugă” și de la ora 19:00 „Oase și nume”.

Sâmbătă vor fi proiectate filmele „Dilili la Paris” (de la ora 15:30), „Dahomey” (de la ora 17:30), „Terapie de familie” (de la ora 19:00). Ultima zi din cadrul Festivalului Filmului European, vor fi date filmele „Și porcii merg în Rai” (de la ora 15:00), „Niciodată să nu spui niciodată” (de la ora 17:00), „Limbă străină” (de la ora 19:00).

Chiar dacă în acest weekend la Cinematograful Unirea se desfășoară Festivalul Filmului European, botoșănenii pot alege spre urmărire și alte filme. În afară de filmele propuse în cadrul festivalului, aceștia pot urmări sâmbătă și duminică filmele „Minecraft” (sâmbătă de la ora 11:00 și duminică de la ora 13:00) și „Lilo & Stitch” (sâmbătă de la ora 13:00 și duminică de la ora 11:00.

Tradiționalele piese de teatru

Sâmbătă, 24 mai, de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” se va pune în scenă piesa de teatru „Domnul Zero” de Elmer Rice, în regia lui Vlad Cepoi, cel care s-a ocupat, de asemenea, și de traducerea și adaptarea textului, dar și de scenografia și ilustrația muzicală a spectacolului. Coregrafia spectacolului este realizată de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte: Răzvan Amitroaei, Andreea Moțcu, Alexandra Vicol, Cezar Amitroaei, Petruț Butuman, Florin Aionițoaei, Lorena-Petronela Chiribuță, Irina Mititelu, Radu Dragoș, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Oana-Maria Tudoran, Valentin Popa, Lidia Uja, Ioan Crețescu.

Duminică, tot de la ora 19:00, actorii botoșăneni vor juca pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” piesa de teatru „Îmbătați de dragoste” după Pierre de Marivaux, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia spectacolului este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii: Cezar Amitroaei (în rolul domnnului Orgon, bătrân gentilom),  Petruț Butuman (în rolul lui Mario, fiul său), Silvia Răileanu (în rolul lui Silvi, fiica sa), Sorin Ciofu (în rolul lui Dorian, pretendentul Silviei), Lidia Uja (în rolul lui Lizet, camerista Silviei) și Răzvan Amitroaei (în rolul lui Victoire, valetul lui Dorian).

Piesă de teatru pentru copii la Uvertura Mall

Sâmbătă, de la ora 12:00, la ultimul etaj de la Uvertura Mall, actorii Teatrului Vasilache vor juca piesa de teatru „Rățușca cea urâtă”, de H.C. Andersen, dramatizare de Valentin Dobrescu. Din distribuție fac parte actorii Ibica Leonte, Alin Gheorghiu, Renata Voloșcu, Mihaela Ștempel, Florin Iftode, Andrei Iurescu.

Duminică, dar de la orele 11:00, respectiv 12:30, la Teatrul Vasilache se va juca piesa de teatru „Tom Degețel”, de Valentin Dobrescu, după o poveste populară engleză. Din distribuție fac parte actorii Adelina Cojocariu, Marius Rusu, Ana Apetrei, Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Alin Gheorghiu, Oana Asofiei, Anamaria Chelaru şi Ioana Buta. Regia artistică este semnată de Valentin Dobrescu. Scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Alin Macovei.

Ce mai pot vedea botoșănenii?

În perioada 20 mai – 30 iunie, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, botoșănenii pot vizita expoziția ,,Arta cămășii cu altiță – cos pentru o cauză”. Evenimentul este organizat de Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în colaborare cu Asociația Semne Cusute.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie ușoară
20.5 ° C
20.6 °
20.5 °
67 %
3.3kmh
100 %
vin
23 °
S
15 °
D
10 °
lun
17 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a dus scuza că nu ai văzut biletul din parbriz, poate așa ar trebui scrise și amenzile.

EDITORIAL

După cum probabil știți și dumneavoastră, românii reacționează diferit atunci când sunt împresurați de nemulțumiri și dezamăgiri din partea partidelor. Astfel, unii dintre ei...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă vă dă înapoi Stăpânirea, turul doi Cum îl votați pe Călin Fără buletin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...