duminică, mai 25, 2025
AcasăLocalLecția de performanță cu o mare campioană, la Colegiul „A.T. Laurian” din...

Lecția de performanță cu o mare campioană, la Colegiul „A.T. Laurian” din Botoșani (video)

Astăzi, 23 mai, zeci de elevi botoșăneni avut parte de o întâlnire deosebită cu marea campioană olimpică Andreea Răducan, în cadrul evenimentului intitulat „Lecția de performanță”.

Întâlnirea a avut loc la Colegiul Național  “A.T. Laurian”. Sportiva le-a vorbit celor câteva zeci de elevi prezenți despre drumul său spre succes, sacrificiile necesare în sportul de performanță și despre modul în care România și-a pus amprenta asupra gimnasticii mondiale. Prezența sa în mijlocul tinerilor a fost posibilă datorită inițiativei Uniunii Armenilor din România – Filiala Botoșani, în parteneriat cu Colegiul Național „A.T. Laurian”, Clubul Sportiv Școlar Botoșani, Liceul cu Program Sportiv Botoșani și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

„Ne-ați făcut mândri că suntem români”

În deschiderea evenimentului, inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc a subliniat importanța unei astfel de întâlniri.

„Am o profundă emoție pentru că nu în fiecare zi te întâlnești cu o campioană olimpică și, mai mult decât atât, nu vine în fiecare zi la Botoșani, pe tărâmul geniilor un geniu. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră, că ne-ați încântat și că ne-ați făcut mândri că suntem români. Mai mult, că inspirați generație și generație de copii, pentru că de asta avem nevoie. Dacă județul Botoșani a avut în acest an de organizat olimpiade naționale, faze naționale, cum puteam încheia anul mai frumos decât cu o stea a lumii, o stea mondială. Eu unul nu voi uita acest moment”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.

„Andreea Răducan este un exemplu pe care mi-aș dori ca mulți tineri din ziua de astăzi să îl urmeze”

Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani, cel care a avut inițiativa de a o aduce pe campioană în fața elevilor, și-a exprimat speranța că această experiență va rămâne una marcantă pentru tineri.

„Andreea Răducan este un exemplu pe care mi-aș dori ca mulți tineri din ziua de astăzi să îl urmeze, mi-aș fi dorit să fie astăzi alături și antrenoarea dumneaei, Clemența Garabet, însă din păcate este plecată din țară la un eveniment. Sportul să știți că nu doar vă formează din punct de vedere fizic, ci vă și educă. Marea majoritate a celor care au făcut sport de performanță au reușit în viață, de asta Andreea Răducan este astăzi, pentru a vă povesti despre eforturi, să vă spună ce înseamnă competiția, lupta pentru a câștiga un titlu”, a precizat Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani.

„Este important să aveți încredere în visul vostru”

Cu emoție și sinceritate, Andreea Răducan a împărtășit momente definitorii din cariera sa, subliniind importanța ambiției, perseverenței și a muncii constante.

„De la vârsta de patru ani am început să practic gimnastica din înțelepciunea tatălui de a înțelege că educația prin sport este una foarte sănătoasă. În anul 1987, când am început să practic gimnastica, accesul la informație nu era nici pe departe cel care este astăzi, așa că foarte mult despre gimnastică nu știam. Aveam o carte despre Nadia Comăneci, cumpărată de tata și scrisă de un fost mare jurnalist sportiv, Ioan Chirilă, și asta a fost introducerea pentru mine în ceea ce însemnau tainele gimnasticii. (…) Ce vreau să punctez în acest mic calup este faptul că este important să aveți încredere în visul vostru”, a declarat campioana.

„Au fost momente nenumărate în care am vrut să renunț”

Campioana a ținut să sublinieze că succesul nu vine peste noapte, ci este rezultatul unei munci constante și al unei pasiuni reale.

Drumul unui sportiv de performanță nu este deloc simplu. Dacă vine cineva și vă spune că a ajuns campion mondial sau olimpic peste noapte să știți că vă minte sau a pățit ceva. Este extrem de anevoios și cu multe sacrificii, o determinare pe care trebuie să o înveți ani la rând. Când v-am îndemnat să vă alegeți cu drag m-am gândit exact la mine pentru că au fost momente nenumărate în care am vrut să renunț și am spus că poate e mai bine să mă ocup doar de școală, însă ceva în suflețel îmi zicea că nu trebuie să renunț acum și să mai încerc, câte un pic și încă un pic. Așa am reușit să ajung la Lotul Național de Junioare de la Onești”, a explicat Andreea Răducan.

„Să aveți mereu un scop”

Andreea Răducan nu a ocolit nici cel mai dureros moment din cariera sa, descalificarea de la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, în urma unui test pozitiv cu pseudoefedrină – o substanță prezentă în două pastile de Nurofen luate pentru răceală, cu o seară înaintea concursului.

„Să aveți mereu un scop, atunci când porniți la drum să vă gândiți unde vreți să ajungeți, iar apoi dacă iubiți cu adevărat ceea ce faceți să vă dați silința să îndepliniți acel ceva oricât de greu ar fi. Nu va ieși din prima, de multe ori nu iese din prima, dar nu abandonați. Sunt încercări absolut firești, dar din toate avem de învățat câte ceva și vă spun din experiența proprie”, a adăugat campioana României.

Ulterior, Andreea Răducan a răspuns curiozităților venite din partea celor adunați în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
11.6 ° C
11.7 °
9.4 °
96 %
3.1kmh
100 %
D
12 °
lun
11 °
mar
12 °
mie
12 °
J
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nu numai Simion lasă în urmă scaune goale.

EDITORIAL

Fără doar și poate, ultimele runde de alegeri – și nu e vorba doar de cele pentru președinția țării – au zdruncinat destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă vă dă înapoi Stăpânirea, turul doi Cum îl votați pe Călin Fără buletin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...