miercuri, iulie 16, 2025
AcasăEditorialOpoziție constructivă și alte glume sinistre - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Opoziție constructivă și alte glume sinistre – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Fără doar și poate, ultimele runde de alegeri – și nu e vorba doar de cele pentru președinția țării – au zdruncinat destul de serios scena politică românească. Aparent, la locale și europarlamentare PSD și PNL au dat lovitura. Pentru europarlamentare a contat foarte mult că au fost plasate în aceeași zi cu localele. Oficial, a fost vorba de ceva economie la buget și să nu mai fie puși oamenii pe drumuri de mai multe ori. Sincer, aș aprecia la modul superlativ dacă grija asta a aleșilor s-ar manifesta în cu totul alte moduri; sunt atât de multe, dar atât de ignorate… Marele câștigător al acestei șmecherii a fost PNL, care a reușit să trimită la Bruxelles frâne de partid de teapa lui Rareș Bogdan. Având o asemenea figură în capul listei, nu cred că ar fi reușit să atingă pragul electoral, darmite să-l depășească. Noroc cu aliații, că se făceau de râs.

Dacă la locale au dat lovitura, la legislative PSD și PNL au încasat o palmă zdravănă, dar care putea fi anticipată dacă exista puțină luciditate politică. La locale au scos scoruri bune datorită legislației cu alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, măgărie care-l avantajează pe cel aflat în funcție. E drept că au fost și surprize, dar, per ansamblu, șmecheria a funcționat. Cu o reprezentativitate de-a dreptul jenantă, dar cu acoperire legală, au înroșit și îngălbenit harta și asta le-a creat iluzia de invincibilitate, așa că au atacat Palatul Cotroceni cu niște candidați de tot râsul, Ciolacu și Ciucă. Și s-a văzut câtă reprezentativitate au în mod real. Dacă lui Marcel i-au lipsit câteva sute de voturi să se califice în finala ce poate că nu mai era anulată, Ciucă s-a acoperit de ridicol și nu se poate spune că a fost doar vina lui, a fost a partidului care a pendulat între USL și… altceva, că e cam greu de definit despre ce anume a fost vorba.

Acum s-a terminat cu alegerile și veștile nu sunt foarte bune. Nu prin prisma rezultatelor de la prezidențiale, cât mai ales prin halul în care arată Parlamentul. E prima dată în istorie când USL nu poate asigura majoritatea parlamentară. E drept că a început valul dezertărilor din partidele suveraniste și traseiștii visează să sară în barca celor de la butoane, dar asta nu e neapărat de bine, mai ales că PSD are de gând să călărească valul de suveranism de existența căruia se face vinovat. În loc să se reformeze, l-a înlocuit pe Ciolacu cu Grindeanu. Grindeanu Nordis, omul implicat cam în aceleași scandaluri cu cel de la care a preluat sceptrul. Adică ioc schimbare…

Și acum, când viitorul guvern are nevoie de susținere solidă, PSD a anunțat inițial că o să presteze opoziție constructivă. Băi, hăbăucilor, voi sunteți normali la cap? Cu cine să facă PNL majoritate guvernamentală dacă voi vă treceți în opoziție? Ce e aia opoziție constructivă? Adică susțineți, dar nu vă asumați și, în caz că nu iese bine aveți pe cine da vina?

Dar cum celor din PSD nu le place să stea departe de ciolan, au anunțat că intră la guvernare, dar cu trei condiții ce par dictate de moșul cu nădragi roșii. „PSD nu va accepta sub nicio formă tăierea investițiilor în infrastructură, în economie și pentru programele de dezvoltare a comunităților locale”, „PSD nu va susține nicio măsură care are efect diminuarea puterii de cumpărare a pensionarilor și a salariaților cu venituri mici și medii” și „PSD se va opune cu fermitate oricărui demers care ar determina implicarea României în orice tip de acțiune militară desfășurată în afara cadrului NATO sau în afara apărării teritoriului național”. Și dialogul politic sincer trebuie să înceapă de la recunoașterea realizărilor guvernării din ultimii trei ani.

Ar fi de râs dacă nu ne-ar privi personal. După ce guvernarea lui Marcel a dinamitat puterea de cumpărare a românilor, acum PSD-ul lui Grindeanu nu susține măsuri care să diminueze pomenita putere de cumpărare. De ce nu a dat cu flit acestor măsuri când avea premier de la Buzău?

Când circul ține loc de guvernare, e clar că joaca de-a democrația nu poate avea urmări benefice. România pare tot mai hotărâtă să-și rateze viitorul cu aceeași oameni care i-au compromis trecutul.

 

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
19.6 ° C
19.6 °
19.6 °
71 %
3.7kmh
100 %
mie
27 °
J
26 °
vin
24 °
S
28 °
D
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Uite-aşa e clar că odată cu vârsta se schimbă şi obligaţiile de dus în spate.

EDITORIAL

Cetăţene George, Nu-ţi spun nici „dragă domnule”, nici „tovarăşe”, nici altfel. Te apelez simplu şi clar: cetăţene! Căci, până la urmă, în acte, în drepturi...

EPIGRAMA ZILEI

Soața, cu pensonul ei I-a făcut ieri un portret Nu cu rășini sau ulei Ci cu ou și cu oțet...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...