Costurile privind reabilitarea Muzeului Județean de Istorie din Botoșani ar putea crește considerabil. Asta pentru că autoritățile județene iau în calcul demolarea unui vechi rezervor de păcură, nefuncțional de ani buni, dar care reprezintă o problemă majoră pentru întregul amplasament.
În ședința Consiliului Județean programată pentru miercuri, consilierii vor analiza și vota un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor necesari pentru lucrările de sistematizare a utilităților din curtea muzeului. Aceste lucrări sunt considerate urgente și esențiale pentru siguranța utilizatorilor și pentru punerea în valoare a clădirii istorice.
Potrivit documentației de avizare, una dintre măsurile propuse este eliminarea rezervorului de păcură, care nu mai este folosit, dar se află într-un stadiu avansat de colmatare. Conform expertizei tehnice, starea actuală a acestui rezervor afectează grav aspectul și funcționalitatea spațiului din jurul muzeului, iar păstrarea lui ar limita serios potențialul clădirii reabilitate.
Ce alte modificări sunt luate în calcul
Pe lângă această intervenție, proiectul mai prevede refacerea gardului care înconjoară muzeul. Acesta s-a degradat din cauza vârstei și a factorilor de mediu, iar materialele din care este construit au îmbătrânit considerabil. Specialiștii atrag atenția că atât structura cât și finisajele necesită reparații imediate.
Un alt element de noutate este propunerea instalării unui panou informatic digital pe fațada principală a muzeului, în zona accesului. Acesta ar urma să funcționeze ca un infochiosc, oferind vizitatorilor detalii despre programul instituției și taxele de acces.
Cât costă modificările?
Valoarea totală estimată a investiției pentru lucrările de sistematizare a utilităților se ridică la 1.445.791,04 lei, sumă care include și TVA-ul. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local, proiectul fiind complementar reabilitării finanțate de Compania Națională de Investiții.
„Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție analizează amenajarea incintei Muzeului Județean Botoșani, dezafectarea și demolarea fostului rezervor de păcură și refacerea împrejmuirii perimetrale, în scopul menținerii întregii incinte în stare bună de funcționare din punct de vedere al siguranței în exploatare pentru utilizatorii spațiului studiat”, se arată în referatul de aprobare semnat de președintele Consiliului Județean, Valeriu Iftime.
Reabilitare începută în urmă cu doi ani
Lucrările de restaurare a clădirii care găzduiește Muzeul Județean Botoșani au demarat la 1 martie 2023 și ar trebui să se încheie anul viitor, proiectul presupunând finalizarea investiției în 36 de luni. Inițial, era vorba de consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, consolidarea șpaleților cu bolți de la demisol, placarea cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată și realizarea unor cămășuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe fața interioară a bolților de la demisol.
Lucrările cuprindeau refacerea tencuielii, a finisajelor, dar și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsea și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia. Valoarea totală a proiectului se ridica inițial la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean era de aproximativ 577 de mii de lei. Acum, contribuția CJ ar putea ajunge la 2 milioane de lei, circa adică aproape 400.000 de euro, de peste trei ori mai mult decât se estima.
Clădire construită în secolul XX
Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. Ea a fost construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța, precum și multe locuințe particulare aflate acum în patrimoniul național. Actul de naștere a fost semnat în trei exemplare, la 31 octombrie 1904. Un exemplar a fost trimis la Arhivele statului din București, un exemplar a rămas la Prefectură, iar unul a fost introdus într-un tub metalic, alături de monede din acea vreme, iar tubul a fost îngropat în temelia clădirii. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, dar lucrările au început abia în martie 1905.
La 28 noiembrie 1906, construcția a fost finalizată, iar conducerea județului de atunci a dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I. De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.