Ultima perioadă poate fi caracterizată drept tulbure. Am fost supuși unor campanii de dezinformare atroce, bombardați cu știri false și învrăjbiți unii contra altora. Falia din societate s-a accentuat și jumătate dintre români îi consideră proști pe ceilalți pentru că au votat altfel. Și, vorba rabinului dintr-un banc, și tu ai dreptate, dar și ei. Toată lumea are dreptate, cum s-ar spune. Evident, există diferențe evidente între cele două categorii de votanți. Cei ai președintelui ales sunt, în general, capabili să-și justifice votul cu cuvinte proprii. Am votat pentru asta, asta și asta. Cei din tabăra perdantă își justifică opțiunea cu litanii învățate pe de rost. Vrem țara înapoi (eventual anapoi), nu mai vrem să fim sclavi la străini, nu-l vrem pe Nicușor că e cu gheii și nu și-a botezat copiii. Ai ascultat un suveranist, i-ai ascultat pe toți. Au învățat ceva pe de rost și cu aia merg înainte.
Ambele tabere au abuzat de manevre aflate la limita legii sau dincolo de aceasta și dacă vrem să ne facem bine, ca țară și societate, e cazul ca Justiția să-și facă treaba și să aplice legea, dar nu pe principiul că unii au încălcat legea, dar au făcut-o pentru un scop nobil, iar alții sunt ticăloși pentru că nu le-a ieșit cum și-au propus. Legea e lege și trebuie aplicată. Ambele tabere au semnalat o mulțime de incidente electorale, dar, la cum funcționează justiția în țara noastră, doar o parte vor fi analizate responsabil și se vor da sancțiuni. Restul… Restul au încălcat legea, dar au făcut-o pentru un scop nobil, sunt de partea binelui.
Rețelele sociale au devenit locul unde, chiar și după anunțarea rezultatelor oficiale, unii își varsă veninul. Și nu e vorba despre cei care-și taie buletinele și pașapoartele expirate, care bocesc isteric că au fost vânduți de cei care au votat altfel. Încă există o mulțime de indivizi care jignesc, care amenință și îndeamnă la revoltă, dar autoritățile se fac că aceștia nu există. Avem legislație, avem dovezi ale infracțiunilor, dar nu vedem cine știe ce implicare a autorităților cu competență în domeniu. Una dintre explicații e cea cu „nu vrem să le dăm ocazia să se martirizeze”. Mda, asta mi-a explicat un individ care, prin natura activității prestate, are puterea de a-i cerceta pe cei care au încălcat legislația electorală și nu numai. S-avem iertare, dar amenințările pe rețelele sociale nu sunt invenții recente. Legea trebuie aplicată în funcție de interesul general, cică. Mai pe românește, aplicarea legii poate oferi ocazia de victimizare și pe fondul emoției colective se pot ajunge la tulburări masive în societate… Băi, mă lăsați? Când Divizia Pătrunjel a Poliției Locale amendează babe care vând zarzavaturi nu se creează emoție colectivă?
În campanie au fost lansate multe falsuri și atacuri la persoană. E greu de făcut un top al măgăriilor rostogolite pe internet, dar asocierea lui Nicușor Dan cu Vlad Pascu cu siguranță se plasează în fruntea clasamentului. Cică și Pascu a fost olimpic la matematică, la fel ca președintele ales, prin urmare cine se aseamănă se adună. Dacă Pascu a condus drogat și a provocat un accident cumplit, cam ăsta e și Nicușor Dan. O generalizare nesimțită, jegoasă, care se adresează minților înguste – la care, de altfel, a și prins. Dacă mergem pe idee asta, toți copiii buni o să ajungă infractori, că și Pascu a fost bun la carte. Toți ciobanii ar trebui să devină miliardari și să dețină echipe de fotbal, iar șefii de galerie… Mă rog, aici discuția e deschisă.
Într-o țară în care legea se aplică după cum bate vântul intereselor și unde ura electorală se transformă în normă socială, speranța pentru o democrație sănătoasă a devenit o himeră. Dacă vrem să ne reîmprospătăm societatea și să construim un viitor, trebuie să începem cu respectul pentru lege și pentru opiniile celuilalt, trebuie să aplicăm legea fără părtinire și justificări patetice. Doar așa vom putea depăși prăpastia dintre tabere și vom putea pune punct campaniilor toxice care ne-au slăbit pe toți. Altfel, vom rămâne prizonierii unor lupte fără sfârșit, în care singurii învingători sunt cei care profită de haos.