Doborât de depresie şi singurătate, un bărbat din judeţ a ales un mod cumplit de a-şi încheia socotelile cu viaţa. Rămas singur de mai mulţi ani, bărbatul locuia într-o casă din comuna Havârna.
Luni dimineaţă, acesta a fost găsit fără suflare de un vecin, după ce s-a spânzurat de o grindă, în interiorul casei. Cazul a ajuns în atenţia oamenilor legii după ce la serviciul de urgenţă 112 s-a primit un apel legat de faptul că bărbatul nu mai răspundea la telefon şi nici la uşă. Un vecin de-al acestuia a mers să verifice ce s-a întâmplat, însă, după ce a intrat în casă în faţa ochilor i s-a desfăşurat o scenă macabră. Bărbatul îşi improvizase un ştreang, pe care l-a legat de o grindă chiar la intrarea în casă. Astfel, cel care a încercat să intre în casă a fost nevoit să împingă cu putere uşa, pentru a o putea deschide, moment în care şi-a găsit prietenul fără suflare.
Bărbatul a cerut imediat ajutor prin 112, la faţa locului ajungând echipaje de la Ambulanţă şi Poliţie. Din păcate, însă, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru proprietarul casei. „Am fost solicitaţi pentru a interveni în cazul unei persoane aflate în stop cardio-respirator. Ajunşi la faţa locului nu am putut decât să constatăm decesul, din păcate, care survenise cu câteva ore mai devreme. Cel mai probabil decesul a survenit prin asfixie mecanică, însă acest lucru îl vor stabili cu exactitate colegii legişti”, a precizat medicul primar Cristian Simionescu, coordonator al dispeceratului pentru situaţii de urgenţă SJA-SMURD Botoşani. Cazul a fost preluat de către poliţişti, care au declanşat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauza morţii.
Tot mai multe cazuri tragice de la depresie
Psihiatrii susţin că rata suicidului a ajuns în ultimii ani la cote alarmante. În majoritatea cazurilor, gestul final vine după o depresie acută. Cauzată de fel de fel de situaţii, de la dorul de familia plecată în străinătate până la singurătate. „Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp, pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat un medic psihiatru botoşănean. Rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori. La fiecare suicid se înregistrează 10 tentative.
În România există un TelVerde pentru persoane cu depresie, 0800 0800 20, unde oamenii pot suna gratuit în situații de criză emoțională. Este o linie Tel Verde, disponibilă 24/7 la capătul căreia se află voluntari specializați care pot oferi suport şi consiliere sub protecţia anonimatului apelantului.