miercuri, iulie 2, 2025
AcasăLocalSute de percheziții în județ. Rețeaua de falsificatori de cetățenie română, destructurată...

Sute de percheziții în județ. Rețeaua de falsificatori de cetățenie română, destructurată cu mascații

O amplă acțiune judiciară este în plină desfășurare în județ, în cadrul anchetei de proporții care vizează eliberarea frauduloasă de acte de identitate românești. Nu mai puțin de 206 percheziții domiciliare au fost efectuate simultan, acestea vizând locuințele unor persoane fizice, dar și sedii ale unor instituții publice.

Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), acțiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și are ca obiect investigarea unor fapte de corupție și fals informatic, în care sunt implicați funcționari publici din județul Botoșani. Totodată, sunt vizate infracțiuni precum darea de mită, falsul în înscrisuri oficiale și uzul de fals.

Anchetatorii urmăresc destructurarea unei rețele care, prin intermediul unor angajați ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, ar fi emis acte de identitate românești false pentru cetățeni născuți în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state ale fostei URSS.

Mod de operare bine pus la punct

Modul de operare al rețelei era bine pus la punct: beneficiarii obțineau cărți de identitate românești în baza unor certificate de cetățenie falsificate, în care erau înscrise date nereale privind numele, prenumele, data și locul nașterii, dar și domicilii fictive. Adresele folosite aparțineau unor cetățeni români care fie nu locuiau acolo, fie nu își exprimaseră acordul pentru a-i lua „în spațiu” pe respectivii beneficiari.

În multe cazuri, declarațiile de luare în spațiu erau falsificate în totalitate, iar persoanele în cauză nu s-au prezentat niciodată în fața funcționarilor publici, deși actele indicau contrariul. Astfel, informațiile frauduloase au fost introduse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor, conferind o aparență de legalitate documentelor.

Potrivit anchetatorilor, între 2023 și 2024, în baza acestor manevre, aproximativ 7.000 de persoane și-au stabilit fictiv domiciliul în aria unui singur serviciu de evidență a populației din județul Botoșani.

Operațiunea s-a derulat cu sprijinul Jandarmeriei Mobile Bacău și al Serviciului Tehnic din cadrul PÎCCJ, într-o mobilizare amplă de forțe menită să documenteze activitatea infracțională și să strângă probe esențiale pentru urmărirea penală.

Unde acţiona reţeaua

Rețeaua infracțională acționa preponderent în zona comunei Vârfu Câmpului și în orașul Bucecea, unde funcționari ai serviciilor de evidență a populației erau implicați direct în eliberarea de acte de identitate românești pe baza unor documente false.

Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost destructurată încă de anul trecut, în urma unei operațiuni susținute de monitorizare. Dezvăluirile care au scos la iveală amploarea fenomenului au fost publicate în premieră de Monitorul de Botoșani, după ce unul dintre membrii rețelei a ales să colaboreze cu autoritățile și a oferit o serie de declarații detaliate despre modul de operare.

Reprezentanții Parchetului reamintesc că percheziția domiciliară este un mijloc procedural legal, utilizat exclusiv pentru obținerea probelor necesare în cadrul unei anchete penale. Aceasta nu presupune vinovăția persoanelor vizate, care beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală hotărâre definitivă a instanței.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
15.6 ° C
16.6 °
15.5 °
60 %
2.2kmh
0 %
mar
16 °
mie
29 °
J
30 °
vin
32 °
S
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Patriotismul ajunge şi la tarabă. Că nu orice roşie vine de pe ogoarele patriei.

EDITORIAL

Ani întregi botoșănenii s-au tot plâns de bicicliștii de pe Pietonalul Unirii și, de parcă bicicliștii nu erau de ajuns, în peisaj au apărut...

EPIGRAMA ZILEI

„E lung pământul, ba e lat”- A scris Coșbuc despre toloacă Și uite-așa i-a conturat Pe Klaus și Șoșoacă... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...