Angajați ai instituțiilor ANAF, Trezorerii, Direcției Naționale Antifraudă și Ministerului Finanțelor protestează spontan, marți, pentru a doua zi împotriva tăierilor de sporuri, potrivit sindicatului Finanțe Sed Lex. Imagini difuzate azi de Digi24 au arătat zeci de angajați care se îndreptau spre biroul ministrului.
Zeci de angajați ai ministerului de Finanțe au început să protesteze marți împotriva măsurilor fiscale care, spun ei, îi dezavantajează. Potrivit imaginilor difuzate de Digi24, angajați ai instituției s-au dus în fața biroului ministrului Alexandru Nazare, care a stat de vorbă cu ei.
Ei reclamă și că aplicațiile din sistemul ministerului funcționează cu dificultate și au spus că, dacă nu vor fi anulate măsurile fiscale, cum ar fi reducerea sporurilor acordate personalului din sectorul bugetar, vor refuza să muncească.
Potrivit imaginilor postate de Rise Project, ministrul Nazare a ieșit să vorbească cu protestatarii. “Cu calm discutăm, analizăm situația împreună și găsim cele mai bune soluții. Situația e chiar gravă”, le-a spus Nazare angajaților din minister, pe care i-a îndemnat să-și trimită reprezentanții la negocieri.
“Nu am creat-o noi (nr situația)”, au reacționat protestatarii, care au susținut că cel mai afectat de tăieri a fost Ministerul de Finanțe, în timp ce alte structuri precum ordine publică, justiție, apărare națională nu au fost afectate.
Este a doua zi de proteste ale angajaților din finanțe, după ce, luni, mai multe sucursale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscale au protestat spontan în fața instituțiilor împotriva reducerii mai multor sporuri.
Protestele au loc în contextul în care premierul Ilie Bolojan urmează să prezinte săptămâna aceasta măsuri pentru restabilirea echilibrului bugetar, una dintre țintele vizate fiind reducerea sporurilor acordate personalului din sectorul bugetar.
Sindicatul Finanțe Sed Lex a postat pe Facebook fotografii cu mai mulți angajați din finanțe care protestează spontan, marți, împotriva acelorași măsuri fiscale.
Proiectul care taie sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari, aprobat
Proiectul de ordonanță de urgență care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar a fost adoptat luni de către Guvern. În forma finală a OUG, plafonarea este fixată la 300 de lei brut, însă numărul de zile concediu acordate pentru cei care beneficiază de spor va fi redus cu mai puține zile decât se preconiza în forma inițială.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru activitatea în locuri de muncă în care există astfel de condiții, va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare. Până acum concediul suplimentar avea o durată între 5 și 10 zile lucrătoare.
„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026”, precizează sursa citată.