joi, iulie 3, 2025
AcasăLocalActe de identitate eliberate ilegal, pe bandă rulantă. Patru funcționari cercetați pentru...

Acte de identitate eliberate ilegal, pe bandă rulantă. Patru funcționari cercetați pentru fals informatic și corupție

Patru funcționari publici sunt cercetați penal, doi dintre aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, iar alți doi plasați sub control judiciar, în urma unei anchete de amploare desfășurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Măsurile au fost dispuse ieri, în cadrul unei cauze penale ce vizează falsificarea pe scară largă a actelor de identitate românești de către gruparea care activa în orașul Săveni.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Public, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru comiterea infracțiunii de fals informatic în formă continuată, într-un dosar care scoate la iveală o rețea organizată ce opera în cadrul Serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor Săveni.

Percheziții în 206 locații – un sistem paralel de identități false

Ieri, pe 1 iulie 2025, procurorii PÎCCJ, alături de ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 206 mandate de percheziție domiciliară. Descinderile au vizat sedii ale unor instituții publice, precum și locuințele unor persoane fizice, toate suspectate că ar fi implicate în schema de eliberare ilegală a documentelor de identitate.

Ancheta vizează o rețea ce ar fi funcționat în județul Botoșani și în cadrul căreia funcționari publici ar fi introdus în sistemul informatic date fictive, în schimbul unor foloase necuvenite. Pe lângă faptele de fals informatic, în dosar se fac cercetări și pentru luare și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Cetățeni străini, identități românești

Concret, funcționarii ar fi eliberat acte de identitate românești pe baza unor certificate de cetățenie falsificate, unor persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state din fosta URSS. Beneficiarii nu locuiau la adresele menționate în documente, iar uneori, proprietarii imobilelor nici nu aveau cunoștință de „mutările” efectuate în evidențele autorităților.

În declarațiile de luare în spațiu, esențiale pentru stabilirea domiciliului, erau folosite date false, iar aceste acte erau depuse fără prezența fizică a celor presupus implicați. Astfel, în doar doi ani – 2023 și 2024 – în evidențele unui singur serviciu public din județul Botoșani au fost înregistrate aproximativ 7.000 de persoane în mod fictiv.

Datele false ajungeau în Registrul Național de Evidență a Persoanelor, permițând obținerea de buletine românești care atestau în mod nejustificat identitatea, cetățenia și domiciliul titularilor.

Un „român” suspect de terorism, născut în Ucraina

Printre beneficiarii acestui sistem se numără și Stanislav Carpiuc, tânărul acuzat că ar fi incendiat locuința și autoturismul premierului britanic Keir Starmer. Deși s-a prezentat drept cetățean român în fața autorităților din Regatul Unit, Carpiuc este, în realitate, născut în Ucraina și vorbește exclusiv limba rusă. Surse judiciare indică faptul că acesta ar fi obținut documentele românești prin rețeaua care activa în orașul Săveni.

Cadru legal și precizări ale autorităților

Ministerul Public reamintește că punerea în mișcare a acțiunii penale și perchezițiile domiciliare sunt procedee reglementate de Codul de procedură penală, menite să permită identificarea și administrarea probelor. Acestea nu încalcă, în niciun caz, principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.

Operațiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, al Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și al Serviciului Tehnic din cadrul PÎCCJ.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
13.3 ° C
15.5 °
13.3 °
86 %
1.5kmh
0 %
J
33 °
vin
32 °
S
25 °
D
31 °
lun
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele din oraş sunt bune să se odihnească păsările. Dar dacă o mai întind mult, pe schele o să apară şi cuiburi.    

EDITORIAL

Săptămâna curentă a debutat, printre altele, cu protestul elevilor față de intențiile guvernanților de a masacra bursele, o măsură care, dacă e să-i credem...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...