joi, iulie 3, 2025
AcasăLocalFactura la curent, un lux pentru un sfert din români. Statul promite...

Factura la curent, un lux pentru un sfert din români. Statul promite sprijin: 50 lei/lună

Statul va plăti o parte din factura la energie pe care o vor primi consumatorii vulnerabili de la 1 iulie. Nivelul ajutorului a fost stabilit, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate vineri de Guvern, la 50 de lei lunar, și va fi acordat timp de nouă luni, în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026. Sprijinul financiar va fi acordat sub forma unui tichet electronic de energie.

Peste 25% din populaţie se află într-o situaţie de vulnerabilitate energetică, iar 17,8% dintre gospodării întâmpină dificultăţi majore în plata facturilor, scrie în nota de fundamentare a actului normativ.

Decizia de a acorda acest ajutor vine în contextul în care, la 1 iulie, expiră schema de plafonare a prețurilor la energie, iar mai mulți furnizori de energie au trimis către consumatori oferte cu prețuri dublate.

Cea mai ieftină ofertă este 1,04 lei/kWh, iar cele mai scumpe ajung la 2 lei / kWh. Mari furnizori, cu mulți consumatori, propun prețuri de circa 1,50 – 1,55 lei / kwh.

Potrivit datelor Ministerului Energiei sunt aproximativ 3,7 milioane de români care consumă în medie 57 kWh, ceea ce înseamnă facturi lunare între 59 lei și 114 lei.

Care sunt condițiile pentru a primi tichetul electronic de energie

Vor beneficia de ajutorul de 50 de lei persoanele singure cu un venit net lunar de maxim 1.940 lei și familiile cu un venit net lunar/membru de maximum 1.784 lei.

Nu vor primi sprijin persoanele care la data solicitării sprijinului nu aveau domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România.

De asemenea, nu vor primi persoanele care nu au acte de identitate în termen de valabilitate.

Mai sunt excluse de la acest ajutor persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidenţial organizate ca structuri publice sau private.

Cum va fi transmis ajutorul pentru energie

Sprijinul se acordă la solicitarea persoanei singure sau a unui membru major al familiei, care poate fi depusă exclusiv online într-o aplicație (EPIDS) dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Aplicația STS va fi dedicată implementării mecanismului de sprijin.

Solicitanții care nu au posibilitatea să utilizeze această aplicație vor fi ajutați de către primării sau de către oficiile poștale.

Sprijinul se acordă sub forma unui tichet fără valoare nominală, care va fi încărcat lunar cu cei 50 lei lunar.

Eligibilitatea persoanei singure sau familiei va fi stabilită în mod automat în aplicație, atât pe baza celor declarate de către solicitant, cât și pe baza informațiilor din bazele de date disponibile la evidența populației și veniturile persoanelor.

Emiterea, tipărirea, distribuirea tichetului și plata către furnizor a facturii de energie electrică prin serviciul de mandat poștal se va realiza prin intermediul Poștei Române.

Poșta Română deschide pentru fiecare titular în parte cont de sume în mandat poştal prin intermediul cărora se vor desfăşura operaţiunile de plăţi. Poșta Română va încheia o convenție cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială

Tichetele electronice vor fi folosite exclusiv pentru plata facturilor de energie electrică emise începând cu data de 1 iulie 2025. Plata se efectuează prin serviciul de mandat poștal, exclusiv pentru facturile care conțin POD-ul validat prin intermediul aplicației EPIDS.

Valabilitatea ajutorului este de 12 luni de la data ultimei încărcări cu valoarea sprijinului.

Sumele care nu sunt utilizate de către beneficiar, de exemplu în situații în care factura este mai mică de 50 de lei, vor fi returnate automat către Poșta Română, la finalul perioadei de valabilitate a tichetului.

Impactul bugetar calculat de Guvern pentru acest sprijin este de 1,04 miliarde lei pentru cele 9 luni de aplicare, din care 705,7 milioane lei în anul 2025 și 335,6 milioane lei în anul 2026.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
27.7 ° C
27.8 °
27.6 °
44 %
2.3kmh
0 %
J
32 °
vin
32 °
S
25 °
D
31 °
lun
39 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele din oraş sunt bune să se odihnească păsările. Dar dacă o mai întind mult, pe schele o să apară şi cuiburi.    

EDITORIAL

Săptămâna curentă a debutat, printre altele, cu protestul elevilor față de intențiile guvernanților de a masacra bursele, o măsură care, dacă e să-i credem...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...