vineri, iulie 11, 2025
AcasăLocalRAPORT al Curții de Conturi la Federația de Canotaj condusă de Elisabeta...

RAPORT al Curții de Conturi la Federația de Canotaj condusă de Elisabeta Lipă. Remunerații pentru consultanți, bucătari, mecanici pe contracte de „activitate sportivă”

Un raport al Curții de Conturi la Federația Română de Canotaj condusă de botoşăneanca Elisabeta Lipă, consultat de G4Media, a constatat numeroase nereguli, pentru perioada 2021-2024, între care acordarea de remunerații pentru consultanți, consilieri, bucătari, mecanici pentru contracte de „activitate sportivă”, achiziții directe semnate de secretarul general Sandu Pop cu o firmă a federației la care tot el este administrator, precum și încheierea de contracte de achiziții directe „divizate artificial”.

Elisabeta Lipă este din anul 2009 președinta Federației Române de Canotaj. În perioada 2015 – 2017 a fost ministrul Tineretului, iar în perioada iunie 2023 – decembrie 2024 a fost președintele Agenției Naționale pentru Sport. La alegerile parlamentare din 2024 a câștigat un mandat de deputat pe listele PSD.

Sandu Pop a fost secretar general al Federației Române de Canotaj din anul 2003 până la 1 aprilie 2024. În prezent, figurează cu funcția de director pe site-ul federației.

Ce a găsit Curtea de Conturi la Federația Română de Canotaj

1. „Utilizarea sumelor finanțate, contrar legii si contractului de finantare, pentru cheltuieli neconforme reprezentând remuneratii în cuantum estimat de 1.751.975 lei, acordate unor participanti la activitatea sportivã în temeiul unor contracte de activitate sportivã, în lipsa unor documente justificative care sã ateste realizarea efectivă a activitatilor sportive.

Potrivit documentelor prezentate, federatia a încheiat anual, în perioada 2021-2024, contracte de activitate sportivã pentru consultanti, consilieri, bucãtari, ajutoare de bucătari, mecanici si marangozi. Pe baza actelor puse la dispozitia echipei de audit, valoarea totalã a remuneratiilor plätite acestora în perioada 2021-2024 a fost de 1.751.975 lei. (…)

Contractele de activitate sportivă încheiate de entitate cu consultanti, consilieri, bucātari, ajutoare de bucātari si marangozi au fost întocmite fãr ă a fi specificate atributii/activitãti sportive clare si concrete, rezultatele asumate, obligatia de a prezenta rapoarte de activitate periodice si alte asemenea criterii care sã asigure contractului si prestatiei un obiect determinat, în conditiile în care si prin modelul-cadru de contract de activitate sportivã aprobat de lege se impune detalierea activitatii sportive ce va fi efectuatã de că tre participantul la activitatea sportivã.”

Curtea de Conturi solicită restituirea sumelor respective către Agenția Națională pentru Sport – care finanțează federațiile sportive -, împreună cu penalitatile aferente.

2. „Utilizarea sumelor finantate, contrar legii si contractului de finantare, pentru cheltuieli neconforme reprezentând indemnizatii sportive in sumă estimatã de 664.330 lei, acordate unor participanti la activitatea sportivã, în perioada 2021-2024, fãră documente justificative din care sã rezulte calitatea lor de membri în colectivele tehnice si farã prezentarea unor documente justificative care sã ateste efectuarea activitätii remunerate. (…)

Urmare analizei efectuate asupra documentelor prezentate, pentru esantionul selectat, a rezultat că , în perioada 2021-2024, conform statelor de platã, au fost plätite, din sumele finantate de la bugetul de stat, indemnizatii sportive pentru „consultant”, „bucãtar”, „mecanic”, „marangoz”, „operator” si „lucră tor amenajare teren sportiv”, în conditiile în care colectivele tehnice nu au fost aprobate potrivit statutului federatiei, nu au fost prezentate documente privind criteriile de acordare a indemnizatiilor si documente justificative pertinente care sã ateste că persoanele încadrate în functiile anterior enumerate detin competente tehnice în domeniul sportului si că activitãtile sportive pentru care au fost remunerate au fost efectiv prestate de acestea.”

Și pentru aceste plăți Curtea de Conturi solicită restituirea sumelor respective către Agenția Națională pentru Sport, împreună cu penalitatile aferente.

Continuarea în G4Media.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
13.8 °
12.8 °
94 %
1.1kmh
100 %
vin
25 °
S
27 °
D
31 °
lun
34 °
mar
29 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Un semn clar că şi pe trecere trebuie să fii cu ochii-n patru să n-o păţeşti.  

EDITORIAL

Trăim niște vremuri în care manipularea prin „framing” este atât de perfid utilizată de diverse entități sau persoane „de bine” încât, în cazul minților...

EPIGRAMA ZILEI

La cât de mulți a arestat Gânditu-m-am că s-ar putea Să aibă ADN schimbat În ... DNA!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...