Peste 700 de familii din județul Botoșani beneficiază de alocații din partea statelor europene, după ce părinții au ales să muncească în afara țării.
Fenomenul migrației pentru muncă nu înseamnă doar salarii mai mari, ci și acces la beneficii sociale considerabile pentru copii, acordate de statele membre ale Uniunii Europene.
În primele șase luni ale anului 2025, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani a procesat 779 de formulare europene, prin care lucrătorii migranți botoșăneni solicită alocații și indemnizații pentru copii din țările în care sunt angajați legal. Germania este liderul cererilor, cu 482 de solicitări, urmată de Belgia (168) și Luxemburg (17).
Conform legislației europene, părinții care lucrează legal într-un alt stat UE au dreptul să primească beneficii familiale acolo unde muncesc. Drept urmare, în aceeași perioadă, plata alocației în România a fost suspendată pentru 196 de copii, întrucât statul european în care lucrează părintele este cel obligat să acorde sprijinul financiar.
Pe de altă parte, 324 de copii au început din nou să primească alocație în România, fie pentru că părinții s-au întors în țară, fie pentru că și-au pierdut drepturile în statul european. În unele cazuri, este vorba despre copii născuți în străinătate, pentru care România acordă alocație pentru prima dată.
Alocații venite și din afara UE
Tot în această perioadă, 71 de părinți botoșăneni au primit indemnizații pentru creșterea copilului din partea altor state membre UE, confirmând că sistemele de protecție socială din Europa sunt accesate constant de familiile din județ. „Pentru obținerea acestor beneficii, părinții nu trebuie să se adreseze AJPIS. Totul se face printr-un schimb digital de informații între instituțiile competente din statele membre UE”, a precizat Diana Geanina Pelinescu, directorul executiv al AJPIS Botoșani.
Această migrație a alocațiilor reflectă nu doar mobilitatea forței de muncă, ci și o reconfigurare a modului în care familiile botoșănene beneficiază de sprijin social, adaptându-se oportunităților oferite de spațiul european.