vineri, iulie 18, 2025
AcasăLocalBotoșaniul devine capitala poveștilor pentru cei mici (VIDEO)

Botoșaniul devine capitala poveștilor pentru cei mici (VIDEO)

Un nou festival dedicat cărților pentru copii și adolescenți prinde viață: „Apolodor” își propune să devină un eveniment de referință național și, în timp, internațional. Inspirat de celebrul târg de carte pentru copii de la Bologna, festivalul aduce în oraș scriitori premiați, ilustratori talentați, expoziții interactive, ateliere creative și dialoguri inedite despre copilărie.

Festivalul se va derula în perioada 18-21 septembrie la Botoșani

Vineri, 18 iulie, la Primăria Municipiului Botoșani, organizatorii au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, viziunea și miza acestui nou proiect cultural: un festival care să pună literatura pentru copii în centrul atenției, cu impact atât pentru cititori, cât și pentru profesioniștii din domeniu. În sala de conferințe a Primăriei, în prezența primarului Cosmin Andrei, au vorbit Dan Lungu (director festival), Luminița Corneanu (director artistic), Cezarina Caloian (curator expoziții), Marinela Ciobanu (identitate vizuală) și Costică Roman (președintele Fundației Corona, organizator Apolodor).

„Intenția noastră e să facem un festival de relevanță în primă instanță, națională și după aceea dacă se poate, de relevanță internațională. Vrem să aducem aici autori români, străini, ilustratori de carte, dar și edituri străini care să vadă ilustratori și să zică: <Ăsta îmi place! Vreau să îmi ilustreze mie în Spania sau Franța, sau Germania.> Genul acesta de lucru nu există integrat în România. Putem implementa asta la Botoșani și cu siguranță vor avea foarte multe de câștigat dacă și un port profesional în economia editorială din jurul cărților pentru copii și adolescenți”, a spus Dan Lungu.

Cine vor fi invitaţii

Primii invitați ai festivalului sunt scriitori, jurnaliști și artiști de renume. Printre aceştia se numără: Florin Bican, Ioana Both, Viorel Ilișoi, Mihai Mănescu, Alex Moldovan, Veronica D. Niculescu, Mircea Pricăjan, Adina Rosetti, Dan Ungureanu, Matei Vișniec.

„Nu știm dacă anul acesta reușim să venim cu un autor internațional, dar noi ne-am străduit. Însă, la ediția următoare avem deja un nume mare promis. Ne dorim să aducem autori internaționali la Botoșani. Criteriul, cred că s-a înțeles, este cel al calității, pentru că, luând ca reper FILIT-ul, dacă vrei să ai un eveniment respectat la care publicul să vină cu încredere, la care finanțatorii publici și privați să aducă bani cu încredere, calitatea trebuie să fie primul criteriu și să fie indiscutabilă”, a spus în cadrul conferinței Luminița Cornenu, director artistic.

Artistele vizuale din cadrul festivalului sunt Raluca Ioana Burcă, Sabina Drînceanu, Bianca Simionescu. De asemenea va cânta Ada Milea.

Ce activități se vor organiza în cadrul festivalului

În cadrul festivalului se vor organiza întâlniri între scriitori și elevi în școli, licee și cluburi de lectură, dar şi ateliere creative (de scriere, ilustrație de carte pentru copii, benzi desenate, scenariu de film, gătit inspirat din cărți, tehnica tiparului). Pentru atelierele creative, Dan Lungu așteaptă confirmarea unui mare regizor din România. Vor mai avea loc expoziții de ilustrație de carte pentru copii și adolescenți.

De asemenea vor mai avea loc și serile „Copilăria pe scenă” la Teatrul „Mihai Eminescu” – dialoguri cu personalități despre copilăria lor.

Expoziții urmate de workshop-uri tematice

Pentru festivalul ce va avea loc la Botoșani, Cezarina Caloian (curator expoziții) și-a propus cartografierea a ilustrațiilor contemporane românești. Vor fi trei evenimente. Prima expoziția este dedicată ilustratorilor contemporani consacrați, care se regăsesc pe piața de carte românească și se intitlulează „Bookmap”. Aceasta se va regăsi în foaierul teatrului național. În acest demers vor fi trimise invitații nominale de participare.

A doua expoziție se intitulează „O mie și una de cărți obiect” şi va fi găzduită de Memorialul Ipotești. Este o expoziție dedicată ilustratorilor aflați la debut, care nu sunt încă lansați. Vor fi vernisate o parte din colecția de cărți obiect a Universității din Iași, iar la următoarele ediții ale festivalului „Apolodor” vor fi incluse și alte instituții cu profilul grafică.

Cea de a treia expoziție va avea loc la Casa Corpului Didactic Botoșani, semnată de Raluca Burcă, ilustratoare din Botoșani.

Evenimentele expoziționale vor fi completate de o serie de workshop-uri de specialitate pe care le vor susține lectorii de specialitate Sabina Dânceanu și Bianca Simionescu. Aceste workhop-uri vor avea ca tematică construcția personajului pentru ilustrația de carte și pentru animație. Aceste evenimentele vor fi organizate în colaborare cu Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani.

Cum a luat naștere Festivalul de literatură pentru copii și adolescenți „Apolodor”

Inițiativa îi aparține lui Dan Lungu, scriitor botoșănean și fondatorul festivalului FILIT. Ideea se naște de la festivalul FILIT, unde este inclusă și o secțiune de literatură pentru copii.

„Am văzut că merge din ce în ce mai bine, dar problema e că la FILIT e atât de mare încât nu mai putem dezvolta secțiunea pentru copii. Atunci am zis că s-ar putea face un festival separat, diferit de FILIT, dedicate doar cărților pentru copii și adolescenți, cu atât mai mult cu cât apar din ce în ce mai multe. Toate marile edituri au făcut colecții pentru copii și adolescenți, și nu existau acum 10-15 ani. E un interes din ce în ce mai mare, se vând din ce în ce mai multe cărți. Atunci am zis că ar fi bine să facem un festival separat”, a declarat Dan Lungu.

Ideea există de aproximativ trei ani, iar pregătirile au început de mai bine de un an.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.7 °
15 °
81 %
0.9kmh
100 %
vin
18 °
S
24 °
D
27 °
lun
30 °
mar
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La ce scumpiri se anunţă, în curând o să circulăm toţi cu jumate de maşină.

EDITORIAL

O bună bucată de timp am tolerat, sau altfel spus am lăsat de la mine atunci când a fost vorba de disputele cu caracter...

EPIGRAMA ZILEI

Definiția lui, sare Din știutele tipare : Un individ oarecare Ce înșală la … cântare!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...