Comuna Vârfu Câmpului este prima din judeţul Botoşani unde, pentru prima dată în ultimele cel puţin două decenii, se face o extindere a reţelei de alimentare cu apă din resurse judeţene. Potrivit noului primar Ovidiu Domunco, în zonă va fi dată în funcţiune o nouă conductă, care va fi de fapt o reţea de aducţiune a apei de la Staţia de tratare Bucecea până se va face racordul cu reţeaua de apă care se construieşte deja în comuna Vârfu Câmpului.
Chiar dacă la Botoşani au mai fost proiecte de extindere a reţelei de alimentare cu apă, acesta este primul care se face din resursele judeţului, deoarece şi condiţiile de la faţa locului sunt deosebite. Astfel, deşi comuna Vârfu Câmpului este poziţionată practic de-a lungul râului Siret, în acest moment oamenii nu au acces la apă potabilă de la reţea.
La reţeaua actuală curge apă brută
La actuala reţea de alimentare cu apă sunt racordaţi în prezent 500 de abonaţi, care primesc însă apă brută. Aceasta deoarece puţurile au fost create şi forate în 1996, printr-un proiect SAPARD, pentru a alimenta acele cişmele care fuseseră amenajate pe marginea străzii.
La acea reţea s-au racordat între timp cele 500 de gospodării, care primesc apă netratată. Chiar şi pentru această sursă de alimentare se fac eforturi uriaşe, deoarece bazinul colector trebuie alimentat pe timpul nopţii pentru a furniza apă ziua, şi nici aşa nu reuşeşte să facă faţă cererii de consum.
Proiect în premieră
Situaţia se va schimba însă radical datorită noii investiţii anunţate de primarul Ovidiu Domunco.
„Comuna Vârfu Câmpului va fi prima din judeţul Botoşani în care Nova Apaserv va face prima investiţie cu aducţiune de conductă de apă. Aceasta va veni de la Staţia de tratare a apei Bucecea până la racordarea reţelei de apă care se construieşte acum în Vârfu Câmpului.
Chiar vreau să le mulţumesc pe această cale domnului Alin Cirimpei de la conducerea operatorului de apă, domnului preşedinte Valeriu Iftime, domnului deputat Edi Mititelu, domnului senator Ovidiu Jitaru, domnului vicepreşedinte Constantin Bursuc, pentru tot sprijinul pe care mi l-au oferit. Am găsit înţelegere, pentru că, ştiţi, construieşti o reţea comunală de 18 milioane de lei şi, dacă nu ai sursă de apă care să acopere necesarul consumatorilor, e foarte delicat”, susţine primarul Ovidiu Domunco.
Va deservi întreaga comună
Acesta adaugă că numărul gospodăriilor racordate la noua reţea de alimentare va creşte de cel puţin trei ori.
„Dacă luăm de la Ionăşeni până la Lunca, cum e planul să ducem reţeaua de apă (de la un capăt la celălalt al comunei, n.r.), dacă la momentul actual avem 500 de abonaţi pe apă brută, probabil ne vom duce la peste 1.500 de gospodării racordate”, a adăugat primarul Ovidiu Domunco.
Edilul spune că reţelele de utilităţi sunt o prioritate.
„Aş vrea să duc apa şi canalizarea pe satul Lunca, Dobrinăuţi, Mesteacăn, zona aceea, pentru că oamenii chiar suferă de lipsa apei. Pe fiecare sat al comunei – Ionăşeni, Vârfu Câmpului, Pustoaia – s-au mai realizat ceva investiţii, dar pentru Lunca nicio investiţie”, a mai spus Ovidiu Domunco.