marți, iulie 22, 2025
AcasăEditorialPatriotism și „patriotism” - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Patriotism și „patriotism” – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Am pomenit adesea despre patriotismul de paradă, ipocrit până în măduva oaselor celor care-l afișează. Și, din păcate, simt nevoia să o fac iar. Pentru că patriotismul n-ar trebui să se afișeze, ar trebui să se trăiască. Poți fi patriot și fără să-ți urli iubirea de patrie, fără să blochezi autostrăzi pentru a flutura steagul cocoțat pe cabina camionului, cum a făcut zilele trecute un „patriot”. Ce pagube o fi produs prin blocarea unei artere vitale? Nu s-a întrebat nimeni, așa cum prea puțini s-au găsit să întrebe dacă nu cumva în spatele camionului au fost blocate și ambulanțe sau mașini de pompieri. Mulți s-au găsit să-l laude și să sugereze că așa ar trebui să facă tot românul. Nu sunt contra protestelor, chiar le susțin, dar ceva limite tot trebuie impuse.

Tot patrioți desăvârșiți s-au dorit – și încă se doresc a fi – consilierii locali din comuna Dumbrava, din Prahova. Iubitori de tradiții și țară au votat ca obligatorie purtarea iei în cadrul ședințelor de Consiliu Local, iar la asta mai trebuie să adăugăm și ascultarea imnului de stat la începutul ședințelor. Ori își iubesc ăștia țara, ori nu, chit că ascultatul imnului durează sensibil mai mult decât ședința.

Probabil că așa dovadă de patriotism care, din păcate, unge la inimă pe prea mulți români, ar fi fost trecută cu vederea dacă un consilier n-ar fi refuzat să se împopoțoneze în strai popular. Asta după ce a votat cot la cot cu toți ceilalți o regulă cât se poate de stupidă și ilegală, deoarece hotărârea Consiliului Local mai presupune și niscaiva sancțiuni pentru cei care nu se conformează, și anume sistarea plății indemnizației de consilier. Adică acolo unde doare mai tare, că nu te joci cu patriotismul și tradițiile. Promovăm tradițiile, iubim patria, patrioți ne numim. E bine de precizat că patrioții din Dumbrava iubesc țara și slăvesc sentimentul patriotic, dar nu pe banii lor, așa că Primăria Dumbrava a achiziționat și aproape treizeci de costume populare, să aibă consilierii ii de purtat la ședințe. Patriotism în stare pură sau o mică învârteală de-a primarului? Dacă pe consilieri îi anima patriotismul adevărat, nu doar că-și cumpărau buclucașele cămăși cu pretenții din banii lor, dar mai renunțau și la indemnizații. Ăla da patriotism, nu fandoseala în ii cumpărate tot din bugetul comunității.

Interesant e că unul dintre consilieri s-a găsit să se pună de-a curmezișul și a refuzat să se afișeze la ședințe în strai popular. Bănuiesc că, oficial, din aceleași motive expuse până acum de subsemnatul. Patriotismul se demonstrează, nu se epatează, numai că există niscaiva mici amănunte care cam pun sub semnul întrebării onestitatea individului. Astfel, pomenitul Domn Trandafir – cât de ironic sună – a votat regulamentul de funcționare al consiliului, dar fără să-l citească; o recunoaște chiar respectivul, de unde se poate concluziona câtă implicare e pe capul lui. Hai să ne întâlnim după ce în prealabil ne-am tras la țol popular, ascultăm imnul zece minute, deliberăm și votăm cu simț de răspundere, dar nu mai mult de cinci minute, că sunt și altele de făcut pe lângă casa omului. Patrioți ne numim.

Domnul Trandafir vrea să-și primească banii, că doar pentru asta a candidat, numai că primarul și Consiliul local se opun și se apără cu regulamentul. În scandal a intervenit și prefectul de Prahova, care e de părere că hotărârea e ilegală. Și așa și este, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic constructiv. Cu banii aruncați pe ii și indemnizațiile consilierilor locali se putea face ceva în comună, dar pentru unii afișarea patriotismului e mai importantă decât patriotismul ca atare.

Ce se întâmplă în Dumbrava – și foarte posibil în multe alte UAT-uri – nu are legătură cu patriotismul, ci mai degrabă cu steagurile lui Ghiță Pristanda. Primarul se visează apărător al valorilor naționale și a deviat în habotnicie. Ăsta nu mai e patriotism, e schizofrenie administrativă. Dacă patriotismul ar avea chipul și faptele celor din Dumbrava, atunci și Caragiale ar părea un optimist incurabil. Poate că a venit vremea să ne întrebăm nu doar cine se îmbracă în ie, ci pe cine mai îmbrăcăm noi cu voturi – că prea ne iese pe ochi această „mândrie națională” la kilogram.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
23.9 ° C
25.6 °
23.9 °
63 %
1.8kmh
17 %
mar
25 °
mie
30 °
J
31 °
vin
34 °
S
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cele mai dure condiţii de rezistenţă, capacele de canal ar trebui testate la Botoşani.

EDITORIAL

Nici nu au fost definitivate reformele promise de Cabinetul Bolojan, necum să fie puse în aplicare, că prețurile au și început să crească. Lanțurile...

EPIGRAMA ZILEI

Am niște prieteni care Sunt asemeni unor umbre: Dispar când sunt vremuri sumbre Și apar doar când e ... soare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...