luni, iulie 28, 2025
AcasăNaționalVicepremierul cu şpaga de supravieţuire pleacă din guvern

Vicepremierul cu şpaga de supravieţuire pleacă din guvern

Dragoș Anastasiu a anunţat ieri că renunţă la funcţie, după câteva zile de scandal şi după o discuţie cu premierul.

 

Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia din funcția de vicepremier într-o conferință de presă susținută ieri, la Palatul Victoria.

„Mi-am luat câteva zile de gândire pentru a acumula mai multe informații și pentru a da răspunsuri la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta la cea mai bună decizie pe care trebuie să o iau”, a spus acesta. Anastasiu a adăugat că nu am venit să se victimizeze, ci să dea câteva explicații.

 

Ani de anchete

 

Vicepremierul susține că Poliția i-a anchetat timp de trei ani compania.

„Aveam de ales între un posibil faliment, sute de angajați cu familiile lor, 20.000 de călători care nu se mai puteau întoarce cu autocarele noastre sau să dau curs șantajului. Partenerul meu a semnat un contract pe una dintre firmele noastre și de aici încolo lucrurile sunt clare în rechizitoriu”, adaugă vicepremierul.

 

A dat vina pe ANAF

 

„Au fost niște încercări de realizare a problemei, fără succes. Colaboratorii mei au refăcut toate statele de plată, pentru ca la final să constatăm că sumele plătite la stat erau mai mari decât ar fi trebuit. La un moment dat au început să fie solicitări de excursii din partea funcționarului de la ANAF, care s-au soldat cu facturi neplătite, doi ani, trei ani, patru ani. Nu am știut de aceste facturi. Acest lucru a explodat. Am aflat că de frică, pentru că acea persoană mai venise în control la noi. Această persoană a introdus acest sistem de teroare pentru a pune presiune pe reziliere de contracte, pe plata de facturi. Atunci am decis cu partenerul meu să spunem adevărul. El a semnat denunțul, eu am fost martor. Ne-am asumat asta într-o situație de mare criză. Am fost declarat șpăgar. A fost un lucru ce a ținut de frică și supraviețuire. Există două tipuri de şpăgi. Există şpăgi de supravieţuire şi există şpăgi de îmbogăţire. Din punctul nostru de vedere, treaba a fost din zona de supravieţuire. Compania mea a plătit 75 de milioane de lei la stat. Nu am făcut evaziune fiscală, avem toate veniturile înregistrate și salariile plătite oficial”, susține Dragoș Anastasiu.

 

„Statul este un asupritor al companiilor din România”

 

Acesta pretinde că nu a semnat vreun denunţ. „Eu am fost martor și așa se vede în tot rechizitoriul. Nu am mințit că am fost martor. Asta este ce am făcut eu. Partenerul meu a semnat contractul și a semnat denunțul. Când am avut toate datele, am făcut pasul spre a spune adevărul”, declară vicepremierul.

„Da, am făcut și eu multe greșeli. Am crescut într-un parteneriat cu statul care niciodată nu a fost corect”, mai susține Dragoș Anastasiu.

„Încurajez fiecare antreprenor în ce condiții s-a făcut business în România și cât de bun a fost statul ca partener. Cauza este comportamentul statului român, care s-a mai ameliorat, dar care a fost inacceptabil ani la rând. Una este să îți faci datoria, alta este să umilești antreprenorii. Apelez acum la statul român să nu mai facă așa ceva. Evaziunea fiscală: e clar că nu mai putem funcționa așa. Nu vrem să digitalizăm ANAF, pentru că tolerăm aceleași tip de controale. Statul român are miliarde de lei datorii la firmele private. De exemplu, rambursarea plăților pe concediile medicale, rambursarea plății la companiile din energie care au făcut plafonarea și care sunt neplătite. Statul este un asupritor al companiilor din România”, spune vicepremierul.

“Am discutat cu premierul”

 

Acesta pretinde că, indiferent ce ar spune, nu va conta. „Am discutat cu premierul și e momentul să fac un pas în spate și să demisionez. Plecarea mea din guvern nu înseamnă că reformele trebuie să se oprească. E momentul să plec, dar nu înainte să fac un apel. Am discutat mult cu patronatele, au venit idei, au venit soluții, pentru că au simțit că se poate face reformă. Îi rog să nu se demobilizeze și să nu fie dezamăgiți. Am făcut multe greșeli și am plătit pentru ele”, a declarat Dragoș Anastasiu.

 

A recunoscut că a dat mită timp de opt ani

 

Anastasiu se află de trei zile în centrul unei controverse privind dosarul în care a recunoscut că a dat mită timp de 8 ani unei inspectoare ANAF pentru a beneficia de controale mai blânde.

DNA susține că a avut calitate de martor-denunțător în dosar, în timp ce premierul susține că a avut doar calitate de martor.

DNA a explicat într-un comunicat dat publicității sâmbătă după amiază modul în care vicepremierul Dragoș Anastasiu a dobândit calitatea de martor – denunțător în februarie 2018, în calitate de reprezentant al firmei Eurolines, după ce s-ar fi prezentat împreună cu asociatul său la sediul DNA cu un denunț deja redactat pe numele unuia dintre ei.

Cei doi ar fi fost audiați în aceeași zi de procurorul de caz și ar fi primit calitatea de martori – denunțători.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu ar fi recunoscut în instanță că a dat mită timp de 8 ani fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, ca „formă de protecție” pentru una dintre firmele sale.

Declarația lui Dragoș Anastasiu a fost consemnată în motivarea Curții de Apel București, în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
20 ° C
20 °
19.4 °
95 %
0.9kmh
100 %
lun
31 °
mar
19 °
mie
23 °
J
25 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Craterele din asfalt sunt molipsitoare şi apar ca ciupercile după ploaie. Iar operatorul de apă nu are antidot.  

EDITORIAL

Despre serviciile medicale și sistemul de sănătate s-au scris o mulțime de articole, reportaje, editoriale, aprecieri sau critici. Este evidentă tendința înspre care se...

EPIGRAMA ZILEI

Epigramistul nu-i decât Un zeflemist infam Ce-ți stă de multe ori în gât Ca ... mărul lui Adam!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...