Dacă te întrebi ce înseamnă un parfum perfect de toamnă, gândește-te la aroma unei băuturi fierbinți, fie ceai, cafea, vin fiert sau cidru de mere, la mirosul de frunze uscate din parc sau la plăcinta cu dovleac și scorțișoară care se coace în cuptor. Toate aceste imagini olfactive au un numitor comun: căldură, profunzime și confort. Acestea sunt și notele specifice parfumurilor de toamnă, numai bune pentru a fi purtat peste puloverele tale confortabile și eșarfele groase care-ți completează outfit-ul.
Notele de piele, suede sau tutun sunt perfecte dacă îți dorești să ai o senzație de lux, ca o jachetă nouă din piele moale. Sunt note profunde, senzuale și puțin misterioase.
Mirosul de lemn ars, boabe prăjite de cafea sau ceai negru puternic aduc parfumului un strat de mister. Ele sunt potrivite pentru serile de toamnă târzie, când vrei ca parfumul tău să fie greu de uitat.
Bineînțeles, nu lipsesc notele florale dar, toamna, capătă un caracter mai intens și mai cremos. Irisul, tuberoza sau trandafirul catifelat sunt alegeri potrivite pentru sezonul rece.
Notele de cedru, santal, vetiver sau patchouli sunt coloana vertebrală a parfumurilor de toamnă. Lemnul nu este nici dulce, nici fresh, ci are o noblețe aparte, fiind adesea combinat cu flori albe sau cu note gurmande pentru a echilibra intensitatea.
Cum alegi parfumul de toamnă potrivit pentru tine?
Dacă vrei confort și căldură, mergi pe note gurmande cu vanilie sau tonka. Dacă îți dorești un parfum sofisticat, lemnul de santal sau irisul pot fi alegeri perfecte. Dacă ești genul pasional și îți place să lași o amprentă memorabilă, condimentele și ambră sunt de nelipsit. Ghidează-te după note! Încearcă parfumul direct pe piele și lasă-l să se așeze cel puțin o oră înainte de a decide. În sezonul rece, pielea absoarbe diferit aromele, iar notele de bază se simt mult mai pregnant decât vara.
Să nu uităm de variantele arăbești de parfumuri pentru toamnă, pentru că acestea se simt cel mai bine în aer rece. În căldura verii, pot părea copleșitoare, dar în zilele răcoroase de toamnă, notele lor bogate se deschid treptat și creează un aer rafinat.
Cuișoare, scorțișoară, nucșoară, cardamom, adică multe condimente, care nu sunt potrivite în perioada verii, dar sunt ideale în sezonul rece. Ele transformă un parfum simplu într-o experiență senzorială, oferindu-i densitate și persistență.
Vanilia și notele gurmande de caramel, tonka și praline sunt ingredientele pe care le regăsești în parfumurile arăbești și care-ți dau instant senzația de confort. În proporțiile potrivite adăugate în parfumuri, aceste note nu înseamnă neapărat „dulce greoi”, ci pot fi rafinate și senzuale.
Ambra și rășinile sunt arome orientale ideale în sezonul rece. Parfumurile cu ambră sunt magnetice și sunt asociate adesea cu moscul pentru a aduce senzualitate și intimitate. Această combinație face ceva cu totul special: îi oferă parfumului calitatea de a se simți diferit pe fiecare persoană. La fel, șofranul și condimentele dau parfumului o latură exotică și senzuală.
Notele bogate de oud, „aurul negru al parfumeriei”, transmit un miros lemnos, balsamic, ușor fumuriu, care aduce aminte de un foc mocnit.
Toamna poți folosi și uleiurile concentrate arăbești care, aplicate în punctele calde ale corpului, persistă și se transformă odată cu trecerea timpului și cu pH-ul unic al pielii tale, devenindu-ți semnătură olfactivă.