spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăEditorialPolitica aspirinei

Politica aspirinei

Cătălin MORARU
redactor şef

Nu ştiam că poate fi descris aşa plastic, dar am aflat că termenul e deja consacrat. Pe scurt, situaţia e descrisă aşa: ai de-a face cu un bolnav foarte grav, iar tu îi aduci în fiecare zi o aspirină. Nu îl vindecă, nu îl face să se simtă mai bine, dar omul e mulţumit că primeşte ceva, are impresia că e tratat. Că ar putea să nu primească nimic, dacă face scandal. Dacă în loc de bolnav (sau bolnavi) îi puneţi pe români, iar posesorul aspirinelor este guvernul, deja aţi înţeles.
Deşi nu este doar apanajul guvernelor PSD, ei au inventat politica aspirinei. Iar guvernele PSD ale lui Dragnea au adus la rang de artă acest stil de guvernare. Cu investiţiile la un minim istoric, cine vrea ceva bani trebuie să facă un sluj extrem de greţos la Bucureşti. La Botoşani, de exemplu, pesediştii se laudă cu o investiţie în fiecare localitate. Cele mai multe înseamnă pus piatră pe uliţă, asfaltat trei kilometri de drum, vopsit/reparat şcoala sau construit grădiniţă. Sunt făcute fără cap şi coadă, nu rezolvă problemele judeţului sau problemele oamenilor. Toate sunt prezentate ca mari realizari, deşi ar trebui să iasă jenaţi în faţa oamenilor să spună că le pare rău că, deşi PSD câştigă alegerile la Botoşani de 30 de ani, abia în 2018 se discută ca şcoala să nu mai aibă buda în curte, de exemplu.
De când lumea, autorităţile centrale sau locale din România sunt, în marea lor majoritate, incompetente, ineficiente şi corupte. Acum mai sunt şi fără bani, că s-au mărit şi salariile angajaţilor de acolo până la ceruri (are nevoie PSD de electorat, nu?). Şi am ajuns în situaţia în care banii de la nivel local se duc pe salariile de la primării şi consilii judeţene. Banii, puţini câţi sunt, vin de la Bucureşti.
De aia au sărit în sus aşa pesediştii la anunţul că s-a semnat acea alianţă a vestului între Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad. Românii de acolo s-au săturat de aspirine. Sunt bolnavi, dar şi-au făcut analize. Le trebuie nişte medicamente mai puternice. Vor autostrăzi, trenuri de mare viteză, spitale moderne, nu vopsit de borduri.
Iar pesediştii pur şi simplu nu ştiu cum să discute cu un electorat care nu e sărac, pentru că ei au folosit sărăcia – şi au perpetuat-o – pentru succesul în alegeri. Şi mesajul celor patru oficiali ardeleni este „Vă scăpăm de pesediştii din Bucureşti şi Teleorman”. După cum vedeţi, are un succes imens în zonă. Sibiu, Reşiţa şi Alba Iulia vor să fie membri neapărat, ba chiar şi primarul Iaşului ar vrea acolo, nu ştiu de ce.
Pentru cei care tot îi dau cu patriotismul şi cu draga noastră ţară, trebuie lămurite nişte lucruri. Deocamdată, vorbim de patru oameni, care s-au adunat şi au semnat o hârtie, prin care anunţă că vor accesa împreună fonduri europene. Atât şi nimic altceva. Dacă mulţi înţeleg din asta că Ardealul pleacă la unguri, înseamnă doar că pesediştii sunt disperaţi. Că nişte oameni pricepuţi vor arăta românilor ce simplu e să iei bani europeni şi să ridici semnificativ nivelul de trai pentru cei care te-au ales.
Chiar dacă a lua bani pentru regiuni va fi, conform comisarului european Corina Creţu, cam dificil până în 2021, românii încep să viseze. Liderii PSD din Baia Mare, Satu Mare, Reşiţa anunţă la anul lansarea asocierii numite „Provincia Transilvania de Nord”, cam cu acealeaşi obiective ca Alianţa Vestului. Nu ştiu dacă e doar pentru a îi pune piedici lui Boc şi celorlalţi sau chiar vor şi ei bani europeni. Moldovenii cam freamătă şi ei, se vede asta la manifestaţiile pentru A8. Deja mirajul de a nu mai fi la mila slugilor lui Dragnea îi face pe oameni să viseze.
Cum reacţionează Liviu Dragnea şi gaşca lui la ce se întâmplă? După numai o zi de la formarea Alianţei Vestului, iese şeful PSD şi anunţă investiţii de 10 miliarde de euro. Pe urmă e corectat de Dăncilă, că sunt zece miliarde de lei. Nu pot explica de unde vin banii, dar au grijă să anunţe că e vorba de investiţii locale. Adică ne anunţă că aduc mai multe aspirine.
Banii ăştia ar fi putut fi contribuţia României la fondurile europene pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş, de exemplu. Sau pentru construirea unui spital regional. Dar nu, pesediştii anunţă că mai dau nişte mărunţiş la primarii din partidul lor, ca să mai facă una-alta şi să dea cu var. Cum spuneam, atât ştiu să facă.
Am văzut recent, într-un film, o rugăciune a unor fermieri americani, crescători de animale. „Doamne, dă-ne ploaie şi puţin noroc. De restul ne ocupăm noi”. Acuma, nu ştiu cum e cu ploaia, dar parcă norocul şi-l mai face omul şi cu mâna lui. Ardelenii au ajuns deja la concluzia asta, se pare.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...