luni, iulie 7, 2025
AcasăCaleidoscopExistă un alcool mai puțin nociv?

Există un alcool mai puțin nociv?

Știm cu toții despre riscurile pentru sănătate asociate consumului de alcool. Dar, dacă tot alegi să bei, e firesc să vrei să reduci pe cât posibil efectele negative, spun jurnaliștii de la New York Times.

Dacă ai auzit că vinul roșu este mai bun pentru sănătate decât berea sau băuturile spirtoase, sau că băuturile clare precum vodca sau ginul sunt mai puțin dăunătoare decât cele închise la culoare, precum romul sau whiskey-ul, avem vești proaste.

„Alcoolul e alcool”, a spus Jürgen Rehm, cercetător principal la Centrul pentru Dependență și Sănătate Mintală din Toronto. Consumul oricărui tip de alcool, în orice cantitate, este dăunător pentru sănătate.

Totuși, spun experții, uneori nu este realist sau practic ca oamenii să evite complet alcoolul. Așadar, dacă alegi să bei, există câteva strategii prin care îți poți reduce riscurile și poți evita unele dintre efectele neplăcute ale consumului de alcool, precum mahmureala.

De ce este alcoolul atât de dăunător

Când consumi o băutură alcoolică, corpul tău transformă etanolul din băutură într-o „substanță extrem de toxică” numită acetaldehidă, care poate deteriora ADN-ul, a explicat Timothy Stockwell, cercetător în domeniul alcoolului la Universitatea din Victoria, Canada.

Multe țesuturi din corp — inclusiv cele din gură, gât, ficat, colon și sâni — sunt vulnerabile la acest tip de afectare. Iar când ADN-ul este reparat, pot apărea mutații canceroase.

Acesta este motivul pentru care consumul de alcool crește riscul de a dezvolta cel puțin șapte tipuri de cancer, a declarat Katherine Keyes, profesoară de epidemiologie la Universitatea Columbia. Consumul excesiv de alcool — definit ca opt sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei, sau 15 sau mai multe pentru bărbați; ori patru sau mai multe băuturi la o singură ocazie pentru femei, respectiv cinci sau mai multe pentru bărbați — este, de asemenea, asociat cu numeroase alte afecțiuni de sănătate. Acestea includ boli de inimă și ficat, depresie, anxietate și probleme de memorie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cu cât băutura conține mai mult etanol, cu atât este mai dăunătoare, a spus dr. Keyes. O modalitate de a evalua acest lucru este să te uiți la procentul de alcool în volum (A.B.V.), pe care producătorii sunt obligați să-l menționeze pe etichetă. Dacă, de exemplu, alegi între două beri de aceeași dimensiune, dintre care una are 4% A.B.V. și cealaltă 8%, berea cu 4% te va expune la doar jumătate din cantitatea de etanol.

În general, berea conține mai puțin etanol decât vinul, iar vinul conține mai puțin decât băuturile spirtoase, precum vodca sau tequila, a adăugat dr. Keyes. Totuși, pot exista variații mari chiar și în cadrul acelorași categorii, a avertizat dr. Stockwell. Unele beri tari, de exemplu, pot avea un A.B.V. mai mare decât al unor vinuri (sau chiar decât al unor băuturi spirtoase, în cazuri extreme).

Cum să bei în mod responsabil

O regulă bună pentru a reduce expunerea la etanol este să alegi, în general, băuturi cu un procent mai mic de alcool (A.B.V.), spun experții. Însă este important să fii atent și la cantitatea pe care o consumi.

O porție standard de 355 ml de bere cu 5% A.B.V. conține, de regulă, aceeași cantitate de etanol ca 150 ml de vin cu 12% sau 45 ml (adică un shot) de băutură spirtoasă cu 40%.

Poate fi dificil să calculezi A.B.V.-ul unui cocktail, a explicat dr. Peng-Sheng (Brian) Ting, profesor asistent de medicină clinică la Facultatea de Medicină a Universității Tulane, deoarece acestea sunt adesea preparate cu sucuri, băuturi carbogazoase și uneori mai multe tipuri de alcool. Din acest motiv, el recomandă să optezi pentru vin sau bere în situațiile în care vrei să știi exact cât etanol consumi.

Unele tipuri de alcool sunt, de asemenea, bogate în calorii, iar consumul excesiv poate crește riscul de îngrășare și obezitate. În plus, unii mixer-i pentru cocktailuri, cum ar fi sucurile și băuturile carbogazoase, pot conține zaharuri adăugate, ceea ce crește riscul de obezitate și alte afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Dr. Keyes a recomandat, de asemenea, să eviți băuturile alcoolice amestecate cu cafeină (cum ar fi espresso martini sau vodka cu Red Bull). Stimularea energiei pe care o oferă aceste băuturi te poate face să te simți mai puțin amețit decât ești în realitate, ceea ce te poate determina să bei mai mult și să ajungi mai ușor în stare de ebrietate.

Și chiar dacă nu există dovezi că băuturile spirtoase închise la culoare sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât cele clare, există cercetări limitate care sugerează că unele băuturi închise pot provoca mahmureli mai severe, a declarat Damaris Rohsenow, profesoară la Centrul pentru Studii asupra Alcoolului și Dependenței din cadrul Universității Brown. Alcoolurile mai închise la culoare (precum bourbonul, romul și coniacul) tind să conțină niveluri mai ridicate de compuși numiți congeneri — substanțe formate în timpul procesului de fermentație care contribuie la gustul, aroma și culoarea băuturii. Mai mulți congeneri înseamnă, de regulă, mahmureli mai puternice, a explicat dr. Rohsenow.

Totuși, pot exista excepții de la regula „cu cât e mai clar, cu atât e mai bine”, a adăugat ea. Unele tipuri de tequila, care pot fi clare sau deschise la culoare, pot avea un conținut ridicat de congeneri și pot duce la mahmureli mai severe.

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
18.3 ° C
20 °
18.3 °
67 %
1.3kmh
4 %
D
22 °
lun
34 °
mar
35 °
mie
30 °
J
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O imagine cât o mie de cuvinte pentru viteza pe calea ferată, mai ales cea din judeţul Botoşani.  

EDITORIAL

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud de reforme bugetare, simt că m-a pălit o ciocănitoare-n ceafă. Și asta pentru că în...

EPIGRAMA ZILEI

Doamna, o femeie fină În șoaptă a replicat Că și piatra masculină Tare s-a ... muiat!   -Dumitru MONACU  

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...