Poate ceea ce mănânci să îți influențeze somnul sau tipul viselor? Un studiu recent a pus exact această întrebare, spun jurnaliștii de la CBS.
În cadrul studiului, publicat în revista Frontiers in Psychology, 40,2% dintre participanți au raportat că anumite obiceiuri alimentare le-au afectat somnul.
Studiul a folosit date din sondaje online completate de 1.082 de participanți cu vârste universitare, care și-au împărtășit experiențele între ianuarie și aprilie 2023. Sondajul a inclus întrebări despre mai bine de o duzină de grupe alimentare, inclusiv lactate, deserturi și dulciuri, fructe și carne.
Aproximativ 25% dintre participanți au spus că cel puțin una dintre grupele alimentare le-a înrăutățit somnul, iar aproximativ 20% au spus că cel puțin una le-a îmbunătățit somnul. Deserturile și dulciurile, mâncarea picantă și lactatele – inclusiv laptele, iaurtul și brânza – au fost considerate principalii vinovați pentru un somn mai prost, în timp ce fructele, ceaiurile din plante și legumele au fost printre alimentele care, potrivit participanților, le-au îmbunătățit somnul.
Întrebați despre vise, 5,5% dintre participanți au declarat că alimentația le-a influențat visele, coșmarurile fiind atribuite în principal deserturilor și dulciurilor (31%) și lactatelor (22%).
„Deși încă nu avem dovezi substanțiale care să confirme că observațiile participanților referitoare la alimentație și vise sunt, de fapt, corecte, există totuși unele indicii care susțin această acuratețe”, au menționat autorii, făcând referire la cercetări anterioare privind efectul diferitelor alimente asupra somnului.
Autorii au mai concluzionat că rezultatele sugerează că asocierea dintre consumul de lactate și visele tulburătoare ar putea fi cauzată de disconfortul gastrointestinal provocat de intoleranța la lactoză.
„Această analiză susține ideea că simptomele specifice induse de alimente, cum ar fi balonarea, crampele sau gazele în exces apărute în timpul somnului, au un impact negativ asupra viselor”, au scris ei.
Autorii au menționat, de asemenea, posibile surse de eroare în cercetare, în special faptul că participanții au fost studenți la cursuri de psihologie, ceea ce înseamnă că ar fi putut avea o expunere anterioară la subiecte care „le-au influențat modul în care au interpretat sau raportat efectele percepute ale alimentelor asupra somnului și viselor”.
Articolul original poate fi citit AICI.