Plângând Viorica trecea – Cătălin MORARU, redactor șef

Văd mult prea multă lume care îi plânge de milă Vioricăi Dăncilă. Oameni de cultură, oameni instruiți, sunt indignați de campania îndreptată împotriva unei femei, acesta e argumentul suprem. Pe care îl folosește și Dăncilă în discursurile ei (să le numim așa, totuși). E femeie oprimată, e mamă, e iubitoare de fiecare român. Pentru asta trebuie votată cu aorta sau cu ventriculul stâng, cum zice CTP, nu cu mintea.

Din ce am văzut eu însă, Viorica Dăncilă e făcută proastă în public doar de pesediști. Baronul Oprișan de la Vrancea a adus aminte de asta, mai nou, Claudiu Manda a făcut-o, cică, să plângă. Chiar dacă e limpede acest fapt pentru toată lumea, această „însușire” a Vioricăi Dăncilă nu e consecinţa faptului că e femeie. Nu, e doar analfabetă funcțional. De aia auziți aceeași tonalitate și când vorbește de boală, de sărăcie, de broșe sau de Iohannis. E vocea colegului din liceu care citea în engleză cu voce tare, fără să înțeleagă o iotă. Iar tonul era egal, fără inflexiuni, normal, omul se chinuia să citească, nu să înțeleagă ce citește.

Pesediștii știu și ei acest lucru, pentru asta echipa de campanie a pregătit-o special. Are câteva teme de discuție la care funcționează ca un soft de computer. Când e întrebată asta, răspunde așa, dacă mai urmează o întrebare, continuă așa. Și gata. Întrebările care nu sunt în schemă le neglijează sau răspunde cu un răspuns general, legat de creșterea salarilor, în principal.

Așa se lucrează în campanie, candidatul are în spate o echipă care încearcă să anticipeze ce s-ar putea întâmpla. Însă, lucrează cu materialul clientului. Și din cauza acestui material, pesediștii lui Dragnea știu că vor pierde. Miza este acum scorul cu care pierde Dăncilă. Dacă diferența este mare, partidul iar începe să alunece spre uitare, pentru că o mulțime de primari sar în barca liberală. Dacă diferența e mică, vor spune, cu Dăncilă am făcut așa un scor, când candidăm cu partidul, rupem tot. Și vor opri hemoragia plecărilor din PSD, foarte importantă în vederea alegerilor locale.

Soluții nu sunt prea multe, Dăncilă a obținut aproape matematic tot atâtea voturi cât PSD la europarlamentare. Singura variantă rămasă este radicalizarea, enervarea celor prea jenați să voteze cu fostul premier PSD. Asta e cauza pentru care Dăncilă a devenit mai vitriolantă în discursurile contra lui Iohannis. Și nu doar ea, ci toată mașinăria PSD. Că în afară de a-l alerga pe Iohannis prin curte, nu am auzit nimic despre ce vrea să facă Viorica, președinta României. Pentru că e mai ușor să înșeli oamenii și să îi manipulezi, decât să îi convingi cu argumente valide.

Așa că asistăm – și vom tot asista până la alegeri – la un val de știri false și de jigniri adresate președintelui rostogolite pe internet din mediile pesediste. Ultima e declarația șefei de campanie a Vioricăi Dăncilă, Olguța Vasilescu, care spune trufaș că Iohannis abia așteaptă să ajungă șef de lagăr de concentrare. Chestie care zice tot despre caracterul mizerabil al doamnei. Mai nou văd că și Viorica se plânge că e victima știrilor false, ca să contracareze cumva. Numai că filmulețele care o arată cum nu face acordul între subiect și predicat, cum confundă capitale și premieri nu sunt știri false. Sunt reale.

Cât despre votanți, lucrurile au stat așa, la Dăncilă, în primul tur: 40% oameni peste 65 de ani, 31% studii elementare, iar restul bugetari, probabil. Nu vă grăbiți să îi înjurați, sunt oameni săraci, mai preocupați de viața lor, decât de direcția în care merge țara. Iar la bugetari e doar păstrarea privilegiilor, evident.

Americanii au o expresie, pe care am auzit-o recent: „yellow dog Democrat”. Definește o persoană care ar vota un candidat al Partidului Democrat chiar dacă ar fi vorba de un câine galben (asta fiind maximul de urâțenie pentru un câine, în concepția americanilor). Cam așa stau lucrurile și la noi. Dacă vreți să vedeți cum ar arăta un vot normal, uitați-vă în diaspora. Acolo, oamenii nu așteaptă pomeni sau slujbe la stat, pensii mai mari și cine știe ce sinecuri. Iar Dăncilă are 5% din voturi. Aici ne-a adus sistemul acesta, pe care PSD l-a creat în România încă de pe vremea lui Iliescu.

Pe Iohannis, continui să îl cred un președinte slab, ca reacție. Am văzut un filmuleț în care o doamnă citea așa „s-a început urmărirea penală contra lui Klaus Iohannis…”, apoi pesediștii comentau că aha, iaca hoțul. Filmul e din 2006, iar urmărirea penală s-a încheiat demult. Om bun, nu ai dosare penale? Dă-i, frate, în judecată pe toți pesediștii care au postat pe internet chestia respectivă. Că Facebook e spațiu public, iar mizeriile astea sunt pedepsite de legea românească.

Pesediștii însă, ar trebui să o mai învețe pe Dăncilă răspunsul la o întrebare. Care va veni, până la urmă. Când era premier, a povestit (plânsă toată, bineînțeles) cum, pe vremea lui Dragnea, a fost izolată șase luni la guvern. Nu a spus o șoaptă cât era teleormăneanul șef în libertate, normal. Și nici ce dracu’ a făcut în alea șase luni, dacă a făcut ceva. Ce garanții avem că nu se va întâmpla la fel, dacă iese președinte? Ce va face dacă e izolată din nou, de data asta la Cotroceni, și lăsată să se uite la telenovele turcești? Cine va conduce țara? Dragnea, proaspăt eliberat din bulău?

 

Deja ai votat!