Ceea ce s-a întâmplat recent pe strada Bucovina nu este un simplu accident sau o „situație neplăcută”, așa cum o numesc, cu o seninătate dezarmantă cei din primărie. Este, de fapt, simptomul unei administrații corodate din temelii de delăsare și dezinteres. Faptul că o arteră proaspăt asfaltată cedează lamentabil după prima ploaie serioasă nu este doar o problemă de execuție tehnică. Este un act de iresponsabilitate instituțională gravă, care nu mai poate fi înghițit la nesfârșit.
De ce am pomenit expresia eșec predictibil? Primarul pasează vina cu eleganță birocratică către Nova Apaserv, însă realitatea – una care nu mai poate fi cosmetizată – este că municipiul Botoșani este PROPRIETARUL rețelelor de apă și canalizare. Ce înseamnă asta? Nova Apaserv a primit aceste rețele doar în exploatare și întreținere. Prin urmare, în caz de investiții, Primăria trebuie să facă lucrările. În schimb, Nova Apaserv intervine la avarii. Pe scurt, așa arată contractul. Și ce nu mai spune lumea este că, în urmă cu câțiva ani, în momentul înființării Nova Apaserv, municipalitatea a predat operatorului de apă și canal doar niște foi prăfuite, fără o cartare reală a infrastructurii subterane. Practic, la înființarea Nova Apaserv am asistat la o delegare a ignoranței, care acum își arată efectele. Altfel spus, exact instituția care critică acum lucrarea, nu știe pe unde trec aceste rețele de apă.
Cum poți pretinde lucrări serioase, când nu știi ce zace sub stradă? Cum poți turna asfalt, în disprețul oricărei reguli de bun simț ingineresc, fără a verifica în prealabil integritatea conductelor? Fiecare lucrare are un responsabil, are un diriginte de șantier, fiecare lucrare trebuie verificată de cei de la Edilitare…Ce au făcut aceștia?! În Oradea lui Bolojan – ca exemplu de bună practică – se decoperta strada, se schimba tot ce era vechi și abia apoi se moderniza și se turna asfaltul nou. De ce? Ca să eviți exact situații de genul de pe strada Bucovina… Dar la Botoșani, se acoperă gunoiul cu asfalt proaspăt, iar apoi ni se cere „înțelegere”.
Nu vorbesc de pe pereți, pentru că ce s-a întâmplat pe strada Bucovina este posibil să se întâmple în viitor și pe strada Grigore Antipa. Aici situația este de-a dreptul revoltătoare. Am spus-o și o voi spune de încă o mie de ori dacă este cazul – administrația locală recunoaște în acte că a investit aici sute de mii de lei într-o rețea de canalizare și o stație de pompare, finalizate oficial în 2021. Cu toate acestea, cetățenii se confruntă cu refulări constante, străzi care se surpă și guri de canal smulse de șuvoaie. De ce? Pentru că investițiile nu funcționează la parametrii normali. Pentru că recepțiile s-au făcut doar pe hârtie. Și pentru că atunci când sunt confruntați cu realitatea, reprezentanții primăriei preferă să tacă sau să mintă prin omisiune.
Adevărul este că uneori cei din administrație nu au nicio viziune, nicio capacitate de implementare. De ce spun asta? Pentru că municipalitatea nu are nici în ziua de azi un inventar clar al rețelelor, nu are o hartă funcțională a utilităților, nu are un plan de prioritizare a investițiilor. Are doar o puzderie de comunicate sterile, aruncate ca praf în ochii cetățenilor. Tot ce funcționează este marketingul. În rest, doar heirupism, neprofesionalism și un dezinteres uriaș față de fondul problemelor.
Iar în administrație, mai ales la situația în care se află acum municipiul Botoșani, nu există loc pentru mediocritate și pasivitate. Nu poți conduce un oraș, capitală de județ, în 2025, cu asemenea idei. Dacă actuala conducere a Primăriei nu este capabilă să rezolve nici măcar o banală asfaltare fără să transforme totul într-un fiasco, atunci poate să plece. Nu mâine. Astăzi. Este momentul ca administrația să înceteze să mai joace rolul de victimă și să-și asume vina. Și dacă nu poate sau nu vrea să o facă, să lase locul celor care știu ce înseamnă să conduci un oraș cu responsabilitate, onestitate și competență.
Botoșaniul merită mai mult decât un asfalt turnat de ochii lumii și o Primărie care mimează administrarea. Merită respect. Iar respectul se vede în infrastructură, nu în postări sterile pe Facebook.