SUA și Ucraina au semnat, miercuri, acordul pentru minerale, care prevede împărțirea veniturilor din vânzarea mineralelor din Ucraina, potrivit The Guardian.
Acordul va oferi Washingtonului acces la mineralele rare ale Kievului în schimbul înființării unui fond de investiții în Ucraina.
Un comunicat de presă al Departamentului Trezoreriei precizează că cele două ţări au convenit să formeze un „Fond de Investiţii pentru Reconstrucţie”, prin care vor colabora pentru a se asigura că „activele, talentele şi capacităţile comune” pot accelera redresarea Kievului.
Potrivit acordului privind mineralele, care a făcut obiectul unor negocieri tensionate timp de luni de zile, va fi înființat un Fond de Investiții pentru Reconstrucție SUA-Ucraina, despre care administrația Trump a declarat că va ajuta la rambursarea a aproximativ 175 de miliarde de dolari din ajutorul acordat Ucrainei de la începutul războiului.
Niciun finanțator al mașinăriei de război ruse nu va beneficia de reconstrucția Ucrainei
„Acest acord semnalează clar Rusiei că Administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent.
„Președintele Trump a avut în vedere acest parteneriat între poporul american și poporul ucrainean pentru a demonstra angajamentul ambelor părți față de pacea și prosperitatea durabile în Ucraina. Și, ca să fie clar, niciun stat sau persoană care a finanțat mașinăria de război rusă nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”, a mai spus acesta.
Negocierile au pornit dintr-un punct defavorabil Ucrainei
În context, reamintim că negocierile pe acest subiect au fost lungi, iar punctul de pornire al acestora era complet defavorabil Ucrainei, ceea ce face deznodământul de acum şi mai important.
Pe 18 februarie G4Media cita o analiză a “The Telegraph” care spunea că i se cer Ucrainei 500 de miliarde de dolari pentru a garanta pacea, un procent mai mare din PIB decât despăgubirile cerute Germaniei prin Tratatul de la Versailles.
”Cererea lui Donald Trump pentru o „răsplată” de 500 de miliarde de dolari (400 de miliarde de lire sterline) din partea Ucrainei depășește cu mult controlul SUA asupra mineralelor esențiale ale țării. Aceasta acoperă totul, de la porturi și infrastructură la petrol și gaze, precum și baza mai largă de resurse a țării”, scriau atunci jurnaliștii britanici.
Pe 28 martie, Agerpres comunica faptul că termenii acordului privind resursele minerale ale Ucrainei între Washington şi Kiev nu au fost încă finalizaţi, după ce o ultimă ofertă a SUA cerea toate veniturile Ucrainei din resursele sale naturale timp de ani de zile.
Ce prevede acordul
În acest moment, deşi, potrivit unor surse, acordul nu prevede garanții de securitate pentru Ucraina, cerute în repetate rânduri de oficialii de la Kiev, prevederile economice ale acestuia sunt favorabile Ucrainei, spun analiştii.
Într-o postare publică pe Facebook, Radu Hossu punctează principalele prevederi ale acordului semnat miercuri, 30 aprilie, despre care spune că este net benefic Ucrainei, exprimîndu-şi de asemenea opinia că benefică în acest sens a fost şi întâlnirea dintre Zelensky și Trump în Basilica Sf. Petru din Roma, la funeraliile defunctului Papă Francisc.
– Ucraina va deține proprietatea totală asupra resurselor;
– Acordul se referă doar la proiecte viitoare de explorare, exploatare și rafinare, nu la cele existente și care sunt deja în exploatarea Ucrainei;
– Ucraina va decide care vor fi acestea;
– Se va crea un fond (denumit Fondul de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei) în care Ucraina și SUA au participare 50-50 fără dreptul de veto al SUA din proiectele de acord inițiale;
– Toate companiile ucrainene care sunt responsabile de resursele energetice rămân 100% în proprietatea statului ucrainean (Ukrnafta sau Energoatom);
– S-a convenit că Ucraina nu are nicio datorie financiară pentru ajutorul economic din război față de SUA;
– Acordul este în limitele legislației Ucrainei și nu încalcă în niciun fel suveranitatea economică a Ucrainei, ba chiar Bessent a declarat că SUA susține ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană;
– S-a agreat că SUA va oferi nu doar transfer tehnologic pentru dezvoltarea noilor proiecte, ci și susținere financiară în baza a 50% din valoarea lor, dar (ATENȚIE!!!) și protecția lor, prin sisteme de apărare antiaeriene;
– Ucraina va investi și ea la rândul ei cu 50%, din bugetul de stat;
– TOATE fondurile vor fi în primii ani investiții doar în reconstrucția Ucrainei (pe o perioadă de 10 ani).