luni, octombrie 3, 2022
AcasăLocalMilioane de euro raportate eronat de PSD

Milioane de euro raportate eronat de PSD

Banii încasaţi de partidele politice, din cotizaţii, donaţii sau alte venituri, au ajuns să devină un mister.

Potrivit legii, datele cu caracter financiar trebuie să fie publice, dar unele partide comit erori de calcul atunci când transmit situaţiile financiare care urmează a fi date publicităţii. Astfel, s-a ajuns ca social-democraţii botoşăneni să figureze în datele prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cu cifre demne de invidiat chiar şi de către firme cu afaceri înfloritoare.

Eroarea aparţine PSD central, care, prin directorul economic Gabreila Matei şi secretarul general Marian Neacşu, a transmis situaţiile financiare de la toate organizaţiile judeţene calculate eronat, iar AEP le-a publicat pe propriul site, fără a le verifica. Astfel, pe portalul AEP, la capitolul „Raportul detaliat al veniturilor în anul 2015”, organizaţiile judeţene, printre care şi cea de la Botoşani, au trecute sume la „Total general” cu mult peste cele dobândite. La această situaţie s-a ajuns după ce s-au calculat, alături de cotizaţiile, donaţiile şi alte venituri ale structurilor politice şi codurile fiscale ale acestora. La Botoşani, în urma acestui calcul a rezultat un total de aproape 22 de milioane de lei, aproximativ cinci milioane de euro. Fiind informaţi de reporterii „Monitorul” despre suma pe care figurează că ar fi dobândit-o, social-democraţii au precizat că este imposibil să se fi ajuns la o valoare astronomică, precizând că venitul de anul trecut a fost de doar 204.164 de lei (n.r. – 45.000 de euro). Acesta ar fi format din cotizaţii (178.364 de lei), donaţii (20.000 de lei) şi alte venituri (5.800 de lei). La aceste sume, cei care au făcut raportarea de la nivel central au adunat şi codul fiscal, 21700910, şi astfel s-a ajuns la un total astronomic de 21.905.074 de lei.

„Raportul afişat pe site-ul AEP conţine o eroare de ediţie. Această eroare se regăseşte la toate organizaţiile judeţene din ţară. În acest sens, am solicitat departamentului financiar central al PSD să opereze corecţia necesară şi să transmită către AEP o erată pentru documentul publicat pe site”, a precizat senatorul Doina Federovici, preşedintele organizaţiei judeţene PSD.

Şi PNL a transmis o situaţie la AEP, care cuprinde cotizaţiile lunare primite de către organizaţia judeţeană, suma ajungând, doar din acest punct de vedere, la 139.719 lei.

Veniturile declarate de celelalte organizaţii judeţene, cum ar fi UNPR sau ALDE, sunt sub 10.000 de lei.

Constantin Conţac, singurul donator pentru social-democraţi

 

Organizaţia PSD a raportat, în 2015, donaţii de 20.000 de lei. Banii au fost viraţi în conturile social-democarţilor de societatea botoşăneană Transporturi Auto, patronată de Constantin Conţac, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi al organizaţiei judeţene a partidului.

Legea electorală prevede că fondurile de care pot dispune partidele politice sunt rezultate din cotizaţiile membrilor de partid şi donaţii ale unor persoane juridice sau fizice, donaţii sau subvenţii AEP, de care pot beneficia, însă doar organizaţiile centrale ale partidelor, nu şi cele judeţene. Pentru acestea sunt stabilite plafoane, astfel că donaţiile nu pot depăşi valoarea a 48 de salarii minime brute pe ţară, într-un an, adică 60.000 de lei, iar în ce priveşte cotizaţiile, membrii care alocă valori mai mari de 10 salarii minime brute pe ţară într-un an, adică 12.500 de lei, trebuie menţionaţi în Monitorul Oficial. Acestea pot merge până la 48 de salarii minime brute.

 

– Roxana RUSU

rrusu@monitorulbt.roimg-160526173528-000101 copy

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15.6 °
15 °
65 %
1.8kmh
100 %
lun
14 °
mar
15 °
mie
18 °
joi
21 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam așa arată când ambulanța are nevoie de salvare.

EDITORIAL

Uniunea Europeană ar vrea să ne scape de fântânile pline cu nitriți și să reglementeze cumva problema evacuării deșeurilor în fosele septice. Numai că...

GÂNDUL ZILEI

Casa mare și doi țânci Nu cu o leafă se ține, De-aceea trudesc pe brânci, El la mină, ea la … mine! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...