marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTFals jurist dat pe mâna anchetatorilor

Fals jurist dat pe mâna anchetatorilor

Fostul jurist de la Zona Metropolitană (ZM) Botoşani, Sorin Mihalache, va fi anchetat pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Informaţia a fost confirmată ieri de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, Nicoleta Arpinte, care a declarat că dosarul deschis pe numele acestuia este în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. „Există informaţii că acesta şi-ar fi falsificat diploma de studii şi ar fi încasat astfel nejustificat îndemnizaţia aferentă”, a precizat Nicoleta Arpinte.

Potrivit aceloraşi surse, primele cercetări au fost efectuate în primăvară, în urma unui dosar declinat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava, însă ulterior au apărut noi informaţii. Astfel, imediat ce reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi au comunicat ZM că diploma, a cărei copie fusese depusă de Sorin Mihalache la dosarul personal, a fost eliberată de instituţia ieşeană, dar pe un alt nume, poliţiştii din cadrul SICE au deschis o serie de investigaţii pentru a stabili cine şi cum a falsificat documentul. „Cauza a fost înregistrată la număr unic pe 22 iulie, iar cercetările sunt derulate de către poliţiştii din cadrul SICE”, a subliniat Nicoleta Arpinte.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie au confirmat existenţa anchetei şi au menţionat că cercetările sunt în plină desfăşurare. „Faptele pentru care sunt efectuate cercetări sunt cele menţionate de dumneavoastră, însă, având în vedere faza procesuală, nu putem oferi mai multe detalii”, a spus Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt în cadrul IJP.

 

Bărbatul riscă să ajungă la închisoare

 

Poliţiştii urmează să facă o constatare tehnico-ştiinţifică pentru a stabili cum a fost falsificată diploma originală şi apoi o expertiză pentru a arăta că documentul prezentat de fostul jurist nu este autentic.

Potrivit noului Cod penal, „inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase (n.r. – calitatea de jurist), în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust (n.r. – indemnizaţia primită lunar) şi dacă s-a pricinuit o pagubă (n.r. – cheltuielile de salarizare), se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani”. Tot Codul penal spune că „înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase (n.r. – cea de absolvent al Universităţii „Al. Ioan Cuza”), ori de alte mijloace frauduloase (n.r. – diploma falsificată) se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani”. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. Altfel spus, dacă va fi găsit vinovat pentru aceste fapte, Sorin Mihalache riscă cel puţin un an de închisoare, la care se poate adăuga un spor din celelalte pedepse pentru falsul material şi uzul de fals. În plus, el poate fi obligat la restituirea banilor încasaţi nejustificat, însă totul depinde de rezultatele anchetei şi de modul de încadrare a faptelor.

Nereguli reclamate de cenzorul statutar

 

Întreg scandalul a plecat de la faptul că cenzorul statutar Gheorghe Ciubotaru nu a găsit la dosarul de personal al juristului, angajat pe 20 decembrie 2013 în baza unei dispoziţii semnate de primarul Ovidiu Portariuc, actele de studii şi nici celelalte documente care să ateste experienţa profesională. Pe 25 martie 2016, cenzorul a prezentat raportul în Consiliul de Administraţie al ZM, precizând că există suspiciuni în legătură cu legalitatea unor cheltuieli salariale în cuantum de 80.108 lei, acesta având un salariu brut de 2.500 de lei.

Cenzorul a solicitat ca dosarul lui Sorin Mihalache să fie completat până pe 15 aprilie, însă pe 29 martie acesta din urmă şi-a dat demisia. Deşi i s-a solicitat în repetate rânduri să-şi completeze dosarul, acesta a prezentat doar o copie după prima pagină a diplomei de licenţă.

În CV, Sorin Mihalache a trecut că a urmat în perioada 1996-2000 Universitatea „Al I Cuza”. Din fotocopia diplomei prezentată la dosar, care s-a dovedit a fi falsă, reiese că a absolvit Universitatea „Hyperion” din Bucureşti, Facultatea de Drept şi a susţinut licenţa la universitatea ieşeană. El a fost angajat ca jurist, deşi până în decembrie 2013 nu a mai profesat niciodată în acest domeniu, deţinând mai multe funcţii în firmele familiei.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
33 %
5.7kmh
66 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...